MÅNGKULTURELL HÄLSOMÄSSA PÅ ROSENGÅRD I MALMÖ

1.6 & 2.6 miljonerklubben vill utöka sitt arbete att nå målgruppen utrikesfödda kvinnor och har sökt och fått projektbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att aktivt arbeta med att integrera och inkludera utrikesfödda kvinnor i nätverket. Föreningen valde att inrikta sig på några städer där man anser att det finns potential för detta arbete. Följande städer är med i projektet Stockholm, Karlstad, Örebro, Malmö, Göteborg, Kalmar, Linköping, Visby, Gävle och Umeå. Ansvarig för genomförandet av detta arbete i varje stad är en kontaktkvinna tillsammans med en utrikesfödd kvinna. I Malmö ansvarar Anette Modigh och Ghenwa Nahim för detta projekt. De valde att att genomföra en Hälsomässa på Rosengård tillsammans med lärare och vuxna elever från hela världen på ¨Barn-och Fritidsprogrammet” på Värnhemsskolan i Malmö.
Hälsomässan öppnades med exotisk musik från olika länder därefter hälsade Anette Modigh och Zanieb alla välkomna och presenterade dagens program och aktiviteter. Kursdeltagarna bjöd in besökarna på en tipspromenad med frågor kring kvinnors olika villkor i världen vad det gäller rättigheter, frisk luft och kunskap.

 

 

Anette Modigh och Zanieb hälsade alla välkomna och presenterade dagens program och aktiviteter.

Kursdeltagarna bjöd in besökarna på en tipspromenad med frågor kring kvinnors olika villkor i världen vad det gäller rättigheter, frisk luft och kunskap. Man lockade med vinster som bestod av hennatatuering och trådning. Stämningen höjdes när Julia värmde upp med Zumbadans.

Therese Frykstrand från Yallatrappan berättade om sin verksamhet på Rosengård och hur de bl.a arbetar med arbetsintroduktion för utrikesfödda inom syatelje, lokalvård, konferensverksamhet, Café och catering. I cateringsverksamheten erbjuds nu vårbuffé som snart byts ut mot studentbuffé med mat och recept främst från Mellanöstern. Därefter föreläste gynekologen  Mohammed Ajaj om skillnader i mödravården i Sverige och Syrien/Libanon. .

Han framförde det positiva med att Sverige uppmuntrar att den gravida kvinnan skall röra på sig och gärna träna i jämförelse med Syrien/Libanon där kvinnorna ordineras vila och stillhet under graviditeten. I Syrien/Libanon följer en spcialistläkare den gravida kvinnan och deltar under hennes förlossning. Han tycker att den gravida kvinnan bör få ha en specialistläkare vid sin sida även i Sverige, det ger en trygghet för kvinnan framför allt för förstföderskor. Mohammed anser att det finns för få specialistläkare i Sverige på vårdcentraler och Mödravårdscentraler. Han berättade vidare att det finns gott om läkare i Syrien/Libanon och att det är hård konkurrens om patienterna vilket också pressar patientpriserna. Mohammed kom även in på kulturernas olika syn och hantering av läkemedel  bl.a Antibiotika som används för mycket i Libanon/Syrien, som godis i Sverige. Föredraget väckte merintresse och det var många som ville fortsätta prata med Mohammed.

Gynekologen  Mohammed Ajaj föreläser och Ghenwa tolkar. 

En av programmets höjdpunkter blev när Selina Sevil svävade in i lokalen med sin magdansuppvisning och alla fick prova på magdans. Selina var 8 år när hon började dansa magdans och reser nu runt i världen med magdansuppvisning. Selina har även startat en skola i Malmö med magdansundervisning, den äldsta eleven är 76 år och hon följde även med på dansuppvisningsresan till Turkiet.
Under dagen fick vi också prova på Yoga ledd av Lena Särnfors och få ta del av Anna Eneström tips om hur vi skall förebygga psykisk ohälsa och tips på stresshantering. Hon berättade att vid depression kan 120 minuters träning i veckan ersätta antidepressiva medel. En representant från Zinzino berättade om deras nya olja Omega-6/Omega-3-konceptet.
Under dagen erbjöds försäljning av mat, kakor från mångkulturella recept. Det erbjöds också möjlighet att bli hennamålad, hårflätad och proffesionell trådning för en billig peng var mycket populärt.

 

Våra deltagare och medarrangörer!

Recept & henna målning 

Anette Modigh och Ghenwa Nahim tillsammans med lärarlaget som förverkligade hälsomässan tillsammans med elever 

1,6 & 2,6 miljonerklubbens bord