Höstseminarium i Linköping

Många kom när 1,6 & 2,6 miljonerklubben bjöd in till höstseminarium i Linköping.

På programmet stod två intressanta föreläsningar och först ut var ortoped Marjut Sohlman Carlström med föreläsningen Artros – vår folksjukdom – behövs det alltid en operation. Inledningsvis beskrev hon vad artros är och var i kroppen det är vanligast med artros. Ca 1 miljon svenskar lider av artros. Generna har inverkan främst på pappans sida. Det är ingen större skillnad mellan de båda könen vilka som drabbas. Stortåled är det vanligaste stället för artros. Foglossning under graviditeten kan ge artros på äldre dar. Marjut pratade en del om träning och att det gäller att man gör rätt träning så att man stabiliserar runt leden inte överanstränger leden Avslutningsvis pratade hon om alternativ behandling av artros genom att man tar ut eget blod och återför plasma sk ACP behandling som idag inte görs inom landstingets regi eftersom det inte räknas som en medicinsk behandling. Frågan om naturläkemedel kom också upp som ett alternativ men idag har man ingen forskning som visar att dessa kan hjälpa. Allmänt känt är dock att nypon kan hjälpa och lindra och dessutom innehåller nypon hög halt av C-vitamin som inte ska förringas. En vetekudde på det onda stället är inte heller att förakta.

 

Föreläsare nummer två var professor Carl Johan Östgren som pratade utifrån Diabetes – en hjärtefråga. Carl Johan inledde med att berätta om SCAPIS en stor undersökning i landet inom hjärt, kärl och lungfunktion. Linköping är förutom Umeå, Stockholm, Göteborg, Lund/Malmö och Uppsala en av de utvalda orterna. Totalt är det 30.000 individer (varav 5000 från Linköping) i åldersspannet 50-64 år som ingår i studien som ska vara avslutad nästa år. Carl-Johan är forskningsledare i Linköping för denna studie.
Därefter övergick han till diabetes som är känt ända sedan antiken och betyder ungefär honungssöt urin. Som vi vet finns det ju både typ 1 som oftast drabbar individer före 35 års ålder och typ 2 som drabbar äldre och oftast beror på viss ärftlighet och livsstilsfaktorer. Medelåldern för denna typ av diabetes är 70 år och den största gruppen återfinns i spannet 80-89 år. Diabetes är en av världens snabbast växande sjukdomar.
När det gäller hjärt-kärlsjukdomar så debuterar ju kvinnan ofta 10 år senare än män i hjärtinfarkt men om kvinnan drabbas av diabetes så löper hon också större risk för hjärt-kärlsjukdom tidigare och i ungefär samma ålder som mannen.

Under kvällen så presenterade sig Hudvis som är en salong i Linköping som erbjuder hudvård, massage, yoga mm och nu kan vi som är medlemmar gå dit och få 10% rabatt på behandlingar.

Kvällen avslutades med att Lena Nordenjack från Linköping, författare, konstnär ochlärare från Linköping berättade utifrån sin bok ”Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd”. Hon hade valt rubriken Om sagor, bananskal och mötet med Jan L Ohlsson. Vi fick följa med på hennes livsresa och önskan om att skriva Boken. Detta är en helt fantastisk berättelse som i dagarna har kommit ut som pocket och kommer inom kort som ljudbok. För en riktig skrattupplevelse – läs denna härliga bok.

 

Kvällen avslutades med lotteri som inbringade 4.750 till Insamlingsstiftelsen Kvinnor och hälsa.

Alla deltagare fick också en liten gåva från Mathem

Wivi-Ann Heurlin-Krantz
ambassadör