Mage och hjärna hör ihop

Dagens forskning visar att vägen till hälsa går via magen och att probiotiska bakterier i mag-tarmkanalen är en viktig del. Probiotika är kost eller kosttillskott med levande bakterier som påstås vara gynnsamma för hälsan. Vår moderna kost, våra levnadsvanor och användningen av antibiotika ställer ofta till med problem. De hälsosamma probiotiska bakterierna blir för få och behöver hjälp för att klara sitt jobb.

– Idag finns vetenskap som visar att kosttillskott med probiotika kan ge den hjälpen, säger Magnus Lidberg, näringsforskare. Lactobacillus reuteri är en av de mest välstuderade probiotikasorterna och har visat positiv effekt från cirka 200 kliniska studier, framför allt inom maghälsa.

Bakterier förknippas ofta med sjukdom, men idag vet vi att vissa bakterier är nödvändiga för oss människor. Tarmens bakterieflora etableras tidigt i livet och består av en enorm mängd samspelande bakterier. Mjölksyrabakterier (laktobaciller) är ett ledande exempel på probiotika. Tillskott med mjölksyrabakterier kan ha en välgörande effekt i tarmen som därför kan ordineras både för att behandla och förebygga förstoppning, uppstötning, kolik och vanlig diarré. 

         

               Martin Lidberg                                        Magnus Nylnder

Varför mjölksyrabakterier?

Eftersom vår mat inte innehåller lika mycketmjölksyrabakterier som förr, måste vi se till att få i oss dem på annat sätt. Mjölksyrabakterier hjälper till att hålla vår mage i balans och skyddar oss mot oönskade bakterier. Mjölksyrabakterier finns i mat och i kosttillskott.  Därför är det viktigt att hitta ett väldokumenterat kosttillskott som har testats i många kliniska studier med bra resultat.

Martin Lidberg är f.d. världsmästare i brottning. Under en tid på 90-talet kände han sig hängig och trött, trots att han tränade för fullt. Näringsforskare Magnus Nylander som då forskade på Karolinska, undersökte honom grundligt och såg att hans magproblem berodde på en felaktig bakterieflora i magen. Martin fick då mjölksyratabletter för att få en bra tarmflora. Resultatet gav honom en extrem skjuts både i träningen och privat. Det blev en vändpunkt för honom. Martin tar idag mjölksyratabletter regelbundet.

Magnus Nylander är näringsforskare vid Karolinska Institutet. Han bedriver kliniska studier som visar hur näringsbrister, fysisk träning, blodcirkulation, psykisk stress, läkemedel eller miljögifter står i relation till obalans i kroppen. 

Dagens forskning visar att vägen till hälsa går via ”magen” och probiotiska bakterier i mag-tarmkanalen är en nödvändig del. Bakterier förknippas ofta med sjukdom, men idag vet vi att vissa bakterier är nödvändiga för oss. En hälsosam tarmflora och en väl fungerande tarm kräver en särskild typ av nyttiga bakterier för att skydda oss mot olika sjukdomsframkallande elaka bakterier. 

– Jag rekommenderar gärna mjölksyratabletter som innehåller laktobacillen Reuteri, som genom många kliniska studier har visat ett fantastiskt och bra resultat. Det är viktigt att det är mjölksyratabletter som genom forskningen har visat ett bra resultat, inte bara för magen utan för hela kroppen, säger Magnus Nylander.

Hur kan vi förbättra vår maghälsa?

Genom att äta en varierad kost som innehåller protein, kolhydrater och fett kan vi få en bättre maghälsa. Genom frukt, grönsaker och bär får vi i oss mjölksyrabakterier och kostfibrer som ger magbakterierna bra näring och rätt energi. Ät gärna mjölksyrade grönsaker och undvik processad mat. Nyttiga bakterier kallas för Probiotika, som kan hjälpa de ”goda” bakterierna och motverka de farliga bakterierna. Fysisk aktivitet krävs för att stimulera tarmen. Variera gärna kondition och styrka med inslag av balans, rörlighet och koordination.