275 000 kr i forskningsstipendier

Från och med 2011 delas årliga forskningsstipendier ut från insamlingsstiftelsen Kvinnor och Hälsa. Den nyinrättade insamlingsstiftelsen bildades på initiativ av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Stipendierna skall gå till unga kliniska forskare som är i början av sin forskar karriär och som driver forskning på kvinnor och män med ett genusmedicinskt perspektiv. Forskningen skall innehålla biologiska och psyko-sociala aspekter på sjukdom och hälsa. Köns- och genusaspekter bör diskuteras när det gäller sjukdomens epidemiologi, patofysiologi, diagnostik, behandling och prognos.

2011 satsas pengarna på hjärt-kärlforskning med genusperspektiv. Detta beroende på att de insamlade pengarna huvudsakligen har inkommit genom försäljning av Woman in Red–pins inom ramen för en kampanj till förmån för hjärt-kärlforskning ur ett köns -och genusperspektiv.

Stipendiater

75 000 kr Nina Johnston Mekanismer bakom kvinnors kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt, angina pectoris) 

I jämförande studier mellan Sverige och Ontario, Canada, ska omhändertagande och behandling av kvinnliga och manliga hjärtinfarktpatienter undersökas. Preliminära resultat visar att kvinnor i bägge länderna får mindre ingrepp utförda och sämre läkemedel jämfört med männen och att patienterna i Canada är mycket sjukare i allmänhet .Även hur vi i Sverige utreder bröstsmärta hos kvinnor skall undersökas.

50 000 kr Carina Carnlöf Kartläggning av könskillnader vid rytmrubbningar

Rytmrubbningar ter sig hos olika män och kvinnor och detta är mycket lite utforskat. Vissa rytmstörningar är vanligare hos kvinnor och kvinnor har under den fertila perioden i livet högre puls än män. Det finns könsskillnader i behandlingssvar på olika ingrepp och mediciner och kvinnor underbehandlas. Vissa rytmreglerande mediciner ger farliga biverkningar mest hos kvinnor. I detta projekt ska en del av dessa saker undersökas sytematiskt.

50 000 kr Charlotte Iacobaeus Orsaker till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning kan medföra ökad hjärt-kärlsrisk då man blir äldre och orsakerna är fortfarande okända. I denna studie skall man undersöka bland annat kärlens förmåga att vidga sig och dra ihop sig, liksom kärlens styvhetsgrad och hur blodtrycket påverkar kärlen.

50 000 kr Juan-Jesus Carrero Könsskillnader vid njursjukdom, testosteronets roll

Kvinnor insjuknar 10-15 år senare i hjärt-kärlsjukdom jämfört med män. Kvinnor med njursjukdom som behöver dialys behåller sitt överlevnadsskydd och har bättre prognos än männen. Detta i motsats till kvinnor som får diabetes eller reumatisk sjukdom, där kvinnors skyddseffekt försvinner. I studien studeras bland annat könshormoners roll, speciellt testosteron, vid njursjukdom.

50 000 kr Karolina Nowinski Neurofysiologisk och cirkulatorisk utredning av könsskillnader hos patienter med bröstsmärta och kranskärlssjukdom med eller utan stenoser

Patienter med bröstsmärta men utan påvisbara förträngningar i kranskärlen utgör en utmaning vad gäller diagnostik och behandling . I denna studie undersöks kvinnor och män med bröstsmärta och utan förträngningar liksom friska kontroller. Smärta studeras genom att mäta sensoriska tröskelvärden (smärta, känsel, vibration, kyla och värme), blodflöde i huden och autonoma nervsystemets aktivering. Adenosin är en kroppsegen substans med kort halveringstid. Man vet att syrebrist i hjärtmuskeln ger upphov till utsöndring av adenosin. I studien ges låg dos adenosin intravenöst i engångsdos och tiden till dess att smärta framkallas mätes. Denna studie syftar till att kartlägga könsskillnader i bröstsmärta.

Den vetenskapliga nämnden var helt ense om beslutet.

Udelning under Woman in Red på Oscarsteatern 6 mars

Chris Heister, landshövding, och Maria Larsson, barn- och äldreminister delar ut insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsas forskningsstipendier under Woman in Red på Oscarsteatern i Stockholm den 6 mars.

För mer information och anmälan till Woman in Red se här.