Jubileet fortsätter

Nyheten publicerad: 2013-11-20

Vi fyller 15 i år – och firandet fortsätter! Närmare bestämt med ett galaseminarium på Maximteatern den 18 november. En härlig blandning av medicinska föreläsningar och fina artister satte krydda på kvällen. Litet extra kryddigt blev det när hela publiken svängde på höfterna till orientalisk musik!

Kvällen inleddes med stipendieutdelning då barn- och äldreminister Maria Larsson delade ut 1,6 & 2,6 miljonerklubbens pris till Årets Hälsojournalist. I år blev det journalisten och författaren Henrik Ennart som har uppmärksammats mycket för sin bok Åldrandets gåta. I motiveringen står bland annat:


”… 1,6 mljonerklubbens journalistpris 2013 går till Henrik Ennart för hans förmåga att kritiskt granska och vetenskapligt undersöka det väsentliga gällande kost och näring samt ifrågasätta trender inom dieter och bantningskurer och på ett enkelt och koncist sätt fokusera på vad som faktiskt kan få oss att leva längre vad gäller dieten...”

Cecilia Linde, professor vid Karolinska Institutet, pratade om förmaksflimmer och stroke hos kvinnor medan professor Lars Engstrand, också han vid KI, talade om hur magbakterierna påverkar hela vårt välbefinnande.

Om kronisk förstoppning och vilket lidande det kan innebära pratade Michael Wedén, överläkare på Södersjukhuset. Annika Eriksson gav ett exempel ur verkligheten när hon berättade om sina år med kronisk smärta. Under kvällen fick vi även veta mer om PMDS - den allvarliga formen av PMS, Inger Sundström Poromaa som är professor vid Uppsala Universitet, berättade om vad som kännetecknar just denna typ av besvär.

Bältros är både vanligt och smärtsamt. Detta berättade Lars Lindqvist som är professor vid Karolinska Institutet. Bibbi Andersson som själv drabbats av sjukdomen delade med sig av sin erfarenhet om hur sjukdomen har påverkat hennes liv.

Som vanligt lättade vi upp det allvarliga med glittrande underhållning. Sångerskan och komikern Maria Möller visade prov på sin fantastiska förmåga att imitera kvinnliga artister och sitt musikaliska omfång när hon tolkade bland andra Edith Piaf. Komikern och sångerskan Zinat Pirzadeh lockade publiken till många skratt när hon med stor självdistans pratade om sig själv och kulturella skillnader i vardagen.

Sambandet mellan kultur och hälsa lyfter vi så fort vi får en chans. Ett exempel är dans och under kvällen fick vi alla njuta av, och själva prova på, orientalisk dans under ledning av dansläraren Lena Helt.

En lyckad kväll fick en härlig avslutning när sångerskan och musikalartisten Nina Söderqvist bjöd på en vacker ballad och sedan fick hela publiken att rocka loss.

Nu är det bara fem år kvar till vårt 20-årsjubileum. Och då blir det party igen!

 

Lars Engstrand, professor vid Karolinska Institutet

 

Henrik Ennart, journalist och författare mottar priset för "Årets Hälsojournalist" av Alexandra Charles och barn- och äldreminister Maria Larsson

 


Lars Engstrand, professor vid Karolinska Institutet

 

Cecilia Linde, professor vid Karolinska Institutet

 

Cecilia Linde, professor vid Karolinska Institutet

 

Michael Wedén, överläkare på Södersjukhuset

 

Annika Eriksson

 

 

 

 

 

Lars Lindqvist, professor vid Karolinska Institutet

 

 

Zinat Pirzadeh

 

 

Nina Söderqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Låt oss hjälpa till....: Kära medlemmar! Alla känner vi väl att vi önskar göra något för att hjälpa till i dessa Coronatider! Att tillsammans med andra kunna ge de mest utsatta lite glädje och hopp. Ett initiativ... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520