En må-bra-kväll i Borås

 

SEMINARIUM I BORÅS 5 MAJ 2015

 

Alla i det fullsatta Älvsborgsrummet på Grand hotel hälsades välkomna av ambassadörerna Lillemor Carlsson och Kerstin Oscarsson i Borås.

Just denna dag 5 maj pågår en internationell kampanj, HJÄRNKOLL, som blandannat handlar om vikten av att våga prata om psykisk ohälsa sade Susanne Rolfner Suvanto, filosofie magister, sjuksköterska och författare. Det vara vad hennes föreläsning skulle komma att handla om.

Till en början fick vi tänka till kring ordet äldre. Vem är den äldre? Vad tänker du på? Vilka bilder får vi av mogna kvinnor och män? Detta ledde till en hel del skratt kring vilka föreställningar vi har då de åskådliggjordes på olika sätt.
Susanne pratade vidare om att bryta negativa attityder och beteenden vad gäller psykisk ohälsa. Både kropp och psyke kan insjukna. En av fyra drabbas av någon form av psykisk ohälsa och tre av fyra är berörda.
Att det är så många främst äldre män i gruppen som mår dåligt uttrycktes en förvåning över då det talades om depression och till och med självmord. Där trodde vi nog mer att det främst var yngre personer.
Allvarliga frågor som Susanne på ett mjukt och behagligt sätt förmedlade och gav oss kunskap att hantera genom att bry sig om, lyssna och ställa konkreta frågor. Susanne illustrerade och gav oss kunskap, verktyg och värdefulla tankeställare.

Nästa talare var Per Anders Hultén, överläkare/specialist i psykiatri och allmänmedicin som föreläste om ADHD hos unga vuxna kvinnor och män. På ett lättsamt sätt talade Per Anders om att diagnoser är ett arbetsinstrument.
Typiskt för personer med ADHD är att de har en stark motor och svag broms, de blir lätt distraherade, ouppmärksamma och har en överaktivitet. Utmärkande är också att de tappar fokus, har svårt att sitta still och organisera i rätt ordning. Det är vanligare hos pojkar än hos flickor. Per Anders talade om ej fullt utvecklad pannlob och mognad hos unga. Skolmiljön bör därför vara lugn så dess personer har en chans att mogna. Vidare talade Per Anders om de bekymmer man kan få som vuxen men också om rätt stöd och hjälp från omgivningen samt medicinering. Även denna föreläsning gav oss alltså mycket nyttig kunskap! Per Anders berättade på ett åskådligt och avdramatiserat sätt om sin erfarenhet i arbetet med människor som har denna typ av diagnoser.

Ann Zandén från Gym Mix fick oss alla att röra på oss lite innan pausen.
Under pausen sökte många upp våra båda föreläsare då de fick tillfälle att ställa ”sina” frågor. Vi hade glädjen att ha både Susanne och Per Anders kvar hela kvällen.

Heli Heino steg sdan som sista talare fram, hon slog ut med armarna och utbrast: ”Jag älskar livet!” Vilken härlig avslutning på en kväll med rubriken ”Må bra hela livet!” Heli som tidigare bl.a. varit Boråsambassadör, suttit i fullmäktige och startat Nordisk Designskola 1989 har verkligen finsk sisu om man med det menar bland annat kampvilja, uthållighet och att aldrig ge upp. Hon bjöd verkligen på sig själv då hon berättade om sitt liv och vi fick följa med i hennes skapande värld då hon med en del av sina alster i underbara färger lyste upp rummet vi satt i samt genom de bilder hon visade. Hon avslutade kvällen med att berätta  om ”Hjärtans lust”.

Det blev med andra ord en mycket trevlig kväll, fylld av ny kunskap förmedlad på ett fantastiskt sätt av alla våra talare.

Text: Lillemor Carlsson, 1,6 miljonerklubbens representant i Borås

 

 

Härligt att röra på sig innan pausen!

 

Lillemor Carlsson, Heli Heino och Kerstin Oscarsson

 

Susanne Rolfner Suvanto, Lillemor Carlsson, Per Anders Hultén och Kerstin Oscarsson