Frisk mun ger friskt hjärta

Nyheten publicerad: 2015-12-07

1,4 miljoner svenskar är drabbade av hjärt- och kärlsjukdom som även är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. För att förbättra oddsen gäller det att satsa på bra mat och motion men visste du att tandborstning kan vara minst lika viktigt för ett friskt hjärta?

Munnen är mer än vita tänder och rött läppstift. Forskning visar att munhälsa och en frisk mun fungerar som skyddsfaktorer för hjärtat. Det kliniska sambandet mellan munhälsa och hjärthälsa har varit känt i forskningsvärlden sedan flera år tillbaka. Men det verkar inte som om folk i allmänhet känner till det här.  Enligt en ny SIFO-undersökning har över 40 procent av befolkningen blödande tandkött minst en gång i månaden.

-      De flesta tror inte att blödande tandkött är så allvarligt. Men det betyder att tandköttet är inflammerat, ett tillstånd som kan påverka den process som leder till hjärtinfarkt, säger Birgitta Söder, professor i odontologisk profylaktik vid Karolinska Institutet.

Munhälsa som livförsäkring
På samma sätt som bra mat och motion är även munhygien en friskfaktor för hjärtat. Birgitta Söder menar att det finns ett starkt samband mellan bakterier, inflammation, parodontit (tandlossning) och hjärt-kärlsjukdom. Att borsta tänderna och vara noga med sin munhygien kan därför bli en enkel och billig livförsäkring.

Med kampanjen ”Borsta för hjärtat” vill 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med Philips få fler att känna till kopplingen mellan munhälsa och allmänhälsa. Målet med kampanjen är att samla in 150 000 kr till forskning inom området.

Borsta för hjärtat
Det är enkelt att delta i kampanjen och både bidra med forskningspengar och borsta för sitt hjärta hos Folktandvården i Stockholm eller på något av 1,6 & 2,6 miljonerklubbens event.

Vid besök på Folktandvården kan man prova att borsta med Philips Sonicare eltandborste. Philips skänker 10 kr per borstning till forskning som rör sambandet mellan munhälsa och hjärt- och kärlsjukdom. Målet är att samla in 150 000 kronor under ett år. Alla pengar som projektet genererar kommer oavkortat gå till forskning på sambandet munhälsa och hjärthälsa. Ett forskningsstipendium kommer att delas ut till utvalt forskningsprojekt av 1,6- & 2,6 miljonerklubbens medicinska expertråd under hösten 2016.

 Så får du en friskare mun:

  • Borsta tänderna två gånger per dag, morgon och kväll. Gärna med eltandborste som gör extra rent.
  • Använd gärna tandstickor, mellanrumsborstar eller tandtråd. Ett friskt tandkött är a och o för att undvika inflammationer och tandlossning.
  • Besök tandläkare och tandhygienist regelbundet. 

 

Mer information om  Borsta för hjärtat-kampanjen

Beställ din eltandborste  här!

 

 

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Underbara, viktiga Women in Red!: Vilken fantastisk kväll vi fick på Oscarsteatern i måndags! Det var minst sagt fullt till sista platsen och det var en sådan lycka att få stå på scenen och titta ut över den magiska publik, i en fu... Läs mer »

Annonser

Bungypump

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
Maqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimBig TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika