Kunskap & Inspiration seminarium i Norrköping

Kvällen inleddes med att Tandläkare Lena Sjöberg uppdaterade oss kring frågan om att få svenska folket att sluta röka. Idag dör 32 personer varje dag i Sverige som en följd av rökning. Nästa talare Docent Gunilla Bolinder, Karolinska hakade på den frågan i sitt anförande: Att leva frisk bland så mycket risk, blå med att poängtera tobaksrökningens stora faror. I övrigt i det emellanåt mycket humoristiska anförandet fanns många exempel från blå pressen hur en tidning en dag på sin löpsedel hade texten riktad till alla rökare ”Börja snusa – mindre cancerrisk” samtidigt som en annan tidning samma dag på sin löpsedel hade texten ”Snusare får oftare Cancer”. Ja hur ska man leva med alla budskap vi matas med. Eget ställningstagande där jag bedömer min egen risk är nog det bästa.

Överläkare Harald Zetterkvist fortsatte att tala om vaccination i ett litet historiskt perspektiv men framförallt om vaccination mot lunginflammation som alla barn idag vaccineras mot men som även rekommenderas till äldre. Här finns det två olika sorter och man får diskutera med sin vårdcentral om vilket som kan vara det bästa alternativet

Kvällen avslutades med att Gudrid Hansen författare och kåsör på temat Lyckligt snubbe pladder och en och annan vemodsviskning tog med oss på en liten resa. Gudrid har skrivit 7 böcker och håller på med den åttonde. Med mycket humor och en annan allvarstanke avslutade hon kvällen på ett mycket fint sätt. Det blev en trevlig kväll med god smörgås och mycket information och inspiration och några nya medlemmar.

Text: Wivi-Ann Heurlin-Krantz 1,6 miljonerklubben ambassadör

Lena Sjöberg som inledningsvis pratade om Tobacco end game

Harald Zetterkvist som pratade lunghälsa

 

Gudrid Hansen vår kåsör