Om mannen, munnen och livet efter 60!

Nu har vi haft en härlig kväll i Göteborg på Clarion Post Hotel där vi fick ta del av aktuella frågor kring munhälsa, hur männens hälsa påverkar oss kvinnor och hur vi bäst förhåller oss till livet efter fyllda 60.

Kvällen inleddes av Svante Twetman, professor i cariologi och pedodonti på Köpenhamns universitet som pratade om ”Karius och baktus anno 2014”. På ett lättsamt och lättförståeligt sätt berättade han om nyttiga och skadliga bakterier i kroppen – om upptäckten av hur probiotika (den goda magbakterien) påverkar munhälsan på ett positivt sätt.

Vi har en egen hälsa men även en gemensam parhälsa. Patrik Andius, urolog på Carlanderska sjukhuset i Göteborg pratade om detta och om hur mäns intima hälsa påverkar oss kvinnor? Det finns många myter kring mäns problem med prostatan och om hur den påverkar den sexuella förmågan. Patrik Andius klargjorde begreppen, och precis som med bröstcancer hos kvinnor, är det även här viktigt med tidig diagnos och det finns bra hjälp för mäns sexuella problem.

Patrik förklarade även att män kan ha olika nivåer av testosteron och vilka faktorer som påverkar detta – exempelvis livsstil och övervikt. Han berättade även om den hjälp som finns att få mot bristande sexuellförmåga och om hur paret som helhet med rätt hjälp upplever en ökad livskvalitet. Men allt handlar inte om sex, betonade han. Många par upplever att de har en harmonisk relation även utan ett aktivt sexliv!

Kvällen avslutades med temat 60+ – Än sen då?

Vid 60+ kan det vara idé att stanna upp och tänka till, ”vad vill jag, med just mig”. När förändringar är på gång är det möjligt att påverka, välja väg. Författarna Lena Larsson, Ann-Christin Appelgren och Elisabet Litsmark har tillsammans samtalat om hur det är att befinna sig vid 60+, vid denna tidpunkt i Sverige, i världen. Funderingarna blev en bok där tolv områden har blivit extra viktiga att fundera kring.
De områden de valt är …

… att vara nyfiken och lära nytt
… att drömma
… att vara klok och minnas
… att bo
… att äga
… att arbeta
… att disponera sin tid

… att skapa sammanhang och struktur
… att prestera
… att vara oberoende och behövd
… att se på kärlek, familj och vänner
… att ta personligt ansvar

– Det här är precis den typ av information som jag kan ha nytta av, se en nöjd besökare.

Många tankar väcktes kanske denna kväll och vi är så glada att så många kom och lyssnade! Ett varmt tack till alla medverkande och besökare!

  Åsa Lövgren Janson

1,6 miljonerklubbens kontaktperson i Göteborg