Alexandra Charles

Alexandra Charles

För många är Alexandra Charles främst känd för att hon under 20 år startade och framgångsrikt drev Alexandras – Sveriges första internationella nattklubb/diskotek. Idag brinner Alexandra för kvinnors hälsa och jämställd forskning och vård genom 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

 

1,6 miljonerklubben firar snart 20 årsjubileum, 1997 inspirerades Alexandra till att bilda den ideella kvinnohälsoorganisationen. Hon fick idén efter samtal med kardiologen (senare chef för Centrum för Genusmedicin)
Karin Schenck-Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren som berättade om hur mansdominerad forskningen var och att kvinnor diskriminerades i vården.

 

För att förbättra kvinnors livskvalité genom god hälsa samlade Alexandra ett antal kända kvinnor till en dammiddag. Med gemensam röst började de sprida information om att ytterligare  genusperspektiv behövs i medicinsk  forskning. De startade 1,6 miljonerklubben – för kvinnors hälsa och jämlik vård och forskning. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Föreningen växte snabbt och fick stor uppmärksamhet.

 

30 000 medlemmar och internationella systerföreningar Alexandra och 1,6 miljonerklubben har fått flera utmärkelser, bland annat Nationalencyklopedins kunskapspris ”för sitt arbete med att sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor och verkar för ett holistiskt seende gällande kvinnohälsofrågor”.

 

2008 inkluderades de yngre kvinnorna från 25 år och uppåt. Det blev avdelningen 2,6 miljonerklubben, som arbetar för samma mål. Alexandra Charles är ordförande för både 1,6 & 2,6 miljonerklubben och arbetar heltid, och mer därtill, med att sprida föreningens budskap.

 

Idag har föreningen ungefär 30 000 medlemmar. Runt om i landet finns ett stort nätverk av kontaktkvinnor och ambassadörer, som representerar föreningen lokalt. 1,6 miljonerklubben har även systerföreningar i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Bryssel, Ryssland och, det senaste tillskottet – Sydafrika. Tillsammans skapar de en stark röst för kvinnors hälsa genom hela livet, runt om i världen.

 

Alexandra deltar i många olika sammanhang i samhället där kvinnors fysiska och psykiska hälsa diskuteras. Hon är även ambassadör för Star for life – ett utbildningsprogram som finns i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.

 

Alexandra har för sina samhälleliga insatser och arbete för kvinnors hälsa fått flera utmärkelser som HM Konungens medalj, S:t Eriksmedaljen och en Pro Patria-medalj. Alexandra är även stadsbrud sedan mitten av 70-talet.

 

Sedan 1986 har Alexandra gett ut tre böcker. Alexandra on the Rocks (med Lotta Lewenhaupt), Festboken (med Magdalena Ribbing) och självbiografin från 2013 – Livet är en dröm (med Åsa Mattsson). Tillsammans med 1,6 miljonerklubben har hon även medverkat i böckerna Livspusslet, Farliga begär, Sinnenas mat och Lyckomyten.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Jämlik kvinnohälsa i Almedalen: Nu har vår roliga och intensiva Almedalsvecka just passerat. 1,6 & 2,6 miljonerklubben hade monter mitt i det heta stråket på Cramergatan. Våra duktiga volontärer och kontaktkvinnor från både Gotla... Läs mer »

Annonser