80-90 procent av hjärtinfarkterna skulle kunna förebyggas!

hjärnhälsa på dina fem fingrar

Allt som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan. Så kan deras samarbete sammanfattas – Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor. I podden “Alexandra- nära ditt hjärta” berättar de hur avgörande vår livsstil är för hälsan:

  • 80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas
  • Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.

Det blir en lärorik timme när Alexandra Charles samtalar med Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.

Tillsammans har Miia och Mai-Lis skrivit boken “Hjärnhälsa – på dina fem fingrar” och det är slående hur mycket vi själva kan göra för att både må bättre och minska risken för demens.

– Vi har underskattat livsstilens betydelse för vår hälsa, säger Mai-Lis Hellénius.

Miia Kivipelto som är professor inom alzheimer och klinisk geriatrik, förklarar att det aldrig är för tidigt att förebygga minnesproblem eller demens.

– Vi vet att processen som leder till alzheimer kan börja 20-30 år innan vi kan göra en diagnos, säger hon.

Samtidigt är det heller aldrig för sent att göra något, påpekar hon. I studier visar det sig att den så kallade FINGER-metoden hade stor effekt på dem med lindrig alzheimer.

FINGER-studien, som Miia Kivipelto leder, är den första studien i hela världen visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Detta genom att åtgärda flera delar samtidigt. De fem delarna (lika många som en handens fingrar!) är:

  • fysisk aktivitet
  • hälsosam balanserad kost
  • hjärngymnastik
  • social aktivitet
  • ta hand om alla riskfaktorer för hjärtat

– Vi har fått fantastiska resultat av FINGER-studien, berättar Miia Kivipelto. Kroniska sjukdomar minskade med 60 procent och risken att hamna på sjukhus minskade 20 procent. Det ger också stora hälsoekonomiska effekter såklart, och 45 olika länder är redan med i studien.

Att Mai-Lis och Miia skrivit en bok tillsammans är ingen slump.

– Hjärt- och kärlsjukdomar och minnesproblem hänger ihop, säger Mai-Lis Hellénius. Att förändra våra vanor har stor effekt både på vanliga hälsan och hjärnhälsan.

Och det bästa är att det inte behöver var några stora förändringar. Att ändra flera vanor lite grann ger dessutom en mångdubblerad hälsoeffekt.

– Varje steg för hälsan har betydelse. Som att välja växtbaserat fett på sin smörgås till exempel, säger Mai-Lis Hellénius som tycker att vi ibland stirrar för mycket på vågen i Sverige.
– Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande, säger Mai-Lis.

Ett exempel på hur stor betydelse en liten förändring har, visar Mai-Lis Hellénius berättelse om mannen som på Mai-Lis uppmaning provade att istället för ta hissen till tredje våningen till sin bostad, valde trapporna.

– På sex veckor hade han normaliserat sitt blodsocker med den lilla förändringen.
– Det fungerar sjävklart lika bra på kvinnor också! lägger Alexandra Charles till.

Podden släpps 16 februari.

Lyssna på podden här:
https://shows.acast.com/alexan

Vill ni komma i kontakt med Mai-Lis Hellénius och Miia Kivipelto för att höra mer, kontakta Anna Liljeberg

anna.liljeberg@1,6miljonerklubben.com
Tel 070-6673406