Årets folkbildare krossar hälsomyterna

Duo

Det går inte att fuska sig till att bli frisk.

I podden “Alexandras – nära ditt hjärta” möter vi årets folkbildare Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. Hör dem krossa en rad med hälsomyter.

Klicka här för att lyssna på poddavsnittet.

Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist,och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi, har den populära podden “Frisk utan flum”, (samma namn som deras succébok). Med sin vetenskapliga bakgrund tar de sig an våra vanligaste hälsomyter och går igenom vad det är som får oss att må bra – egentligen. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?

Detta gör de så bra att de utsågs till Året folkbildare 2021, av Föreningen Vetenskap och folkbildning.

I boken “Frisk utan flum” följde de 16 personer som fick leva enligt de allra senaste forskningsrönen om hälsa, mat och träning. Efter fyra månader kontrollerades deras hälsa.

– Vi fick övertygande bevis på hur lite du behöver förändra i ditt liv för att må mycket bättre! säger Maria Ahlsén och Jessica Norrbom.

Men trots att många vet att vi borde träna mer och äta nyttigare, så är det ändå så svårt att komma igång med nya vanor. Varför?

– Jag tror att du måste tänka efter “vad är min anledning till att göra det?” Du måste landa i att du gör det för din egen skull, och utgå från vem du är just nu, inte från vem du vill vara, säger Maria Ahlsén.

Att sätta upp mindre delmål är ett smart sätt för att komma igång.

– Ja, börja kanske med att gå två gånger per vecka i en månad, en halvtimme per gång, säger Jessica Norrbom. Målet ska vara enkelt att uppfylla och gärna mätbart.

I boken “Frisk utan flum”, krossar de en rad hälsomyter, och flera väckte Alexandras förvåning. Lyssna på poden för ännu fler exempel:

Barn blir hyperaktiva av socker.

Fel – det är en seglivad myt. Det har forskningen vetat länge! De blir inte hyperaktiva, det är de vuxnas förväntan som gör att man uppfattar det så. Hjärnan tar inte upp mer socker och blodsockret regleras snabbt. Du blir tvärtom trött av att äta socker! Däremot kanske barnen blir glada, eftersom de får godis.

C-vitamin botar förkylning.

En myt som hänger kvar, kanske för att vi så gärna vill tro det. Vi kan inte förhindra förkylning med hjälp av c-vitamin om vi inte har brist på det, vilket vi inte har i Sverige. Det är en vattenlöslig vitamin, vi skapar helt enkelt ett dyrt kiss.

Ett glas vin varje dag är bra.

En myt, det är det inte! Forskningen vet att alkoholmolekylen i sig har negativa effekter och är cancerframkallande. Ett glas vin varje dag ökar risken för bröstcancer.

Sedan kan du så klart njuta någon gång av lite vin, men inte varje dag.

Detox är nyttigt för kroppen.

Fel – det finns ingen forskning som visar att det skulle hjälpa att “rena kroppen”. Det sköter din lever och dina njurar om så bra på egen hand. “Här är det någon som tjänar en liten hacka och skrattar hela vägen till banken.

Men det viktigaste budskapet som både Maria Ahlsén och Jessica Norrbom vill förmedla är att små förändringar räcker.

-Ja, bara genom att ändra små saker i din vardag så får du stor hälsoeffekt. Och det är aldrig försent att börja, det spelar ingen roll hur gammal du är.