Artister ställer upp för kvinnohjärtat

Hjärteboken

Suzanne Reuter: Som kvinna måste du stå på dig för att få rätt hjälp

Hjärt- och kärlsjukdomar är en folksjukdom bland kvinnor som är en vanligare dödsorsak än bröstcancer. För att stödja forskningen ger nu 1,6 & 2,6 miljonerklubben ut en exklusiv receptsamling med 12 kända personer, där fotona är tagna av Sveriges bästa fotografer.

En av de som ställer upp för boken är skådespelaren Suzanne Reuter. Hon har själv kämpat med hjärtproblem och brinner för att sätta fokus på den ojämnt fördelade hjärtvården mellan män och kvinnor. När Suzannes hjärta började rusa farligt snabbt, blev hon själv tvungen att engagera sig starkt för att få en operation. Idag mår hon bra idag, men Suzanne är tveksam till att hon hade fått den om hon själv inte varit så pådrivande och ”tjatig” . Just hennes operation, en ablation, är det män som får möjlighet att göra i 75 procent av fallen.

Suzanne Reuter uppmanar alla kvinnor som är oroliga att verkligen stå på sig.

-Du känner din egen kropp, du vet när det är fel, säger hon till 1,6-miljonersklubben.

Om boken:

I Hjärteboken bjuder 12 kända personer på sina favoritrecept med fantastiska nya personporträtt, tagna av Sveriges bästa fotografer. Njut av Camilla Läckbergs “Spagetti Bolognese”, lär dig laga Mark Levengoods “Lempis-pudding” och Lill Lindfors berättar om hemligheten med sin goda torskrygg. Samt inte minst Carl Jan Granqvist och Alexandra Charles klassiska Scampi “Scampi Amoureuse”. Samtliga medverkande: Suzanne Reuter, Börje Salming, Kishti Tomita, Susan Lanefelt, Mark Levengood, Hannah Graaf, Meja Kullersten, Camilla Läckberg, Jenny ”Velvet” Petersson, Carl Jan Granqvist & Alexandra Charles von Hofsten, Johan Kinde och Lill Lindfors.

Boken ges ut av 1,6 & 2,6 miljonerklubben och alla intäkter från boken går till forskning på kvinnohjärtat. Den går att beställa på www.1.6miljonerklubben.com, men finns också att köpa på NK bokhandel. Boken släpps 17 november. Porträtten kommer också att auktioneras ut 14 februari via Uppsala Auktionskammare.

Fakta:

Hjärt- och kärlsjukdomar är en folksjukdom bland kvinnor som är vanligare dödsorsak än bröstcancer. Trots detta bedrivs forskningen fortfarande utan tillräckligt könsperspektiv. Idag dör kvinnor dör minst lika ofta som män i hjärtinfarkt, men ändå saknas de ofta i studierna och får sämre behandling.

Alla intäkterna för boken går till forskning och informationsspridning om kvinnohjärtat.

Läs mer om boken här