-Kvinnor och barn är de stora offren i kriget

Anna_Maria_Corazza_Bildt

I podden “Alexandras – nära ditt hjärta” möter vi Anna Maria Corazza Bildt, som hjälpt flyende kvinnor och barn vid ukrainska gränsen.

Lyssna på podden här.

Anna Maria Corazza Bildt har just kommit tillbaka från att ha besökt flera olika flyktingmottaganden vid polsk-ukrainska gränsen. Hon var fram till 2019 en av Sveriges ledamöter i Europaparlamentet och har sedan länge arbetat med internationella humanitära frågor och mänskliga rättigheter. När kriget i Ukraina bröt ut ville Anna Maria Corazza Bildt snabbt göra en insats.

-Jag är en “field person”, och kontaktade genast gamla kollegor i Europakommissionen, bland annat flera samordnare kring trafficking och människohandel, berättar hon i podden.

Snart var Anna Maria på plats nära den ukrainska gränsen och besökte bland annat ett mottagningscenter för föräldralösa barn, många av dem med funktionshinder.

-De var hjärtskärande med alla dessa ensamma barn, som behövde så mycket vård och omsorg.

-Det polska folket har varit fantastiskt i sitt mottagande och stöttat på så många vis. Men nu gäller det att hitta en långsiktig lösning för de här barnen.

För även om den stora majoriteten är hjälpsamma människor som ställer upp med såväl mat som kläder och bostad, så finns det också en risk att flyende barn och kvinnor hamnar hos cyniska människohandlare.

-Det är så viktigt att varje flykting registreras för att förhindra att de utnyttjas i trafficking. Och barn måste registreras för att kunna återförenas med sina föräldrar. Där måste vi gå in och stödja med resurser. Polen klarar det inte längre, miljontals människor är på flykt just nu och blir bara mer och mer traumatiserade.

Till skillnad från den senaste stora flyktingvågen, så är det bara kvinnor och barn vi möter. Männen är kvar i sitt land och slåss.

-Ja, på så sätt är det annorlunda än de andra flyktingströmmarna. Jag har inte mött en enda man som flytt, säger Anna Maria Corazza Bild.

-Men är det någon lärdom jag har från min tid i Bosnien, så är det att kvinnor och barn alltid är de största offren i krig, säger hon.

Lyssna mer på Anna Maria Corazza Bildt om kriget i Ukraina och varför hon kallades för det ”lilla röda korset” som barn.