– Må bättre med “ The joy of missing out”!

Maria_Borelius

Att hjälpa andra kan faktiskt göra oss friskare!

Missa inte Alexandra Charles och Maria Borelius i podden ”Alexandras – nära ditt hjärta”.

Lyssna här

Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.

Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandras – nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra – två nycklar till hennes personliga hälsorevolution.

Starka känslor som ger wow-upplevelser påverkar oss på flera sätt, och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi nästan går lite utanför oss själva.

-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…

Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak.

-Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius.

Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi hitta Jomo, “Joy of missing out”.

-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius.

-Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig!

Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende.

-Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley, utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.

-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av!