Så kan vi utrota livmoderhalscancer!

3D Illustration of Female Reproductive System Anatomy
Sverige och världshälsoorganisationen WHO har bestämt sig: Det går att förebygga. Det går att behandla. Det är dags att utrota det. Lär dig allt om screening, självtester och vaccin. Missa inte vårt webbinar på torsdag 24 mars 1830.

I Sverige får varje år cirka 550 kvinnor diagnosen livmoderhalscancer. Den vanligaste orsaken är HPV, Humant papillomvirus. Det finns över 100 olika typer av HPV och några av dem kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen.

Men cellförändringar kan upptäckas innan de har utvecklats till cancer. Det är därför mycket viktigt att alla kvinnor går på de gynekologiska cellprovskontroller som vi kallas till mellan 23 och 64 års ålder. Eller tar ett självtest som erbjuds i allt fler regioner.

Men hur ofta ska jag kallas till kontroll egentligen? Vad händer om jag glömmer? Och är självtesten lika säkra? Tänk om de hittar en förändring? Vem ska få vaccin?

Frågorna är många och vi reder ut de allra viktigaste på kvällens webbinar!

Anmäl dig till webbinaret

Tillsammans med Cancercentrum Stockholm – Gotland kommer vi få mer kunskap om livmoderhalscancer och HPV-virus. Om behandling och hur man kan förebygga livomoderhalscancer. Vi har tre experter med oss ikväll och det går att ställa allmänna frågor direkt till dem i vår chat:

Nathalie Roos – Gynekolog och epidemiolog. Verksamhetsutvecklare cervixscreening Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland.Malin Vikström – Vårdsakkunnig barnmorska gynekologi Region Stockholm. Samordningsbarnmorska och vårdutvecklare cervixscreening. Regionalt Cancercentrum Stockholm GotlandMiriam Elfström – Medicine doktor. Processledare cervixscreening och ordförande för den nationella arbetsgruppen för cervixprevention, Regionalt Cancercentrum Stockholm- Gotland

Målet är att helt utrota cancern genom effektiv HPV-vaccination, screening och behandling. Idag ingår HPV-vaccin i det svenska skolvaccinationsprogrammet. Inom 6 år ska livmoderhalscancer vara utrotad i Sverige!

Anna Liljeberg leder kvällens samtal.

För mer information, kontakta pressansvarig Anna Liljeberg, anna.liljeberg@1.6miljonerklubben.com Tel: 070-6673406