En liten övning i medveten närvaro

Hej igen,

Idag tänker jag dela med mig av en liten övning i medveten närvaro att du kan använda var som helst och när som helst. Övningen är mycket effektiv när det gäller att minska stress, bringa stillhet och få tyst på ”tankebruset”. Meningen är att du ska landa i nuet och göra dig uppmärksam på det som är just nu, i detta ögonblick.  Om uppmärksamheten glider iväg är det bara att ha tålamod och börja om. Ta god tid på dig och undvik att ruscha igenom de olika stegen.

Börja med att namnge tre saker du ser, gå därefter över till att namnge tre saker som du hör och sist tre saker du känner. Exempel: ”Jag ser en grön penna, jag ser bordet och lampan i metall. Jag hör tåget åka förbi, någon som pratar i rummet bredvid, en stol som gnisslar. Jag känner min tyngd mot stolen, jag känner att jag lagt benen i kors, jag känner att mina fötter är varma.

Fortsätt övningen genom att namnge två saker du ser, hör och känner. Därefter namnger du en av varje. Om lämpligt kan du upprepa hela proceduren blundandes. Då ser du förmodligen bara ”myrornas krig”, olika färger och mönster. Då är det de som du får sätta ord på.

Undvik att vara dömande. Sätt ord på de faktiska egenskaperna hos de föremål som du beskriver t ex ”pennan är grön” och undvik att falla i ”värderandefällan” genom ord som ”bra”, ”dåligt”, ”rätt”, ”fel”, ”ful”, ”vacker”. Att värdera och ha åsikter är vad vår hjärna gör per automatik. Nu kan du träna på att se verkligheten som den är, här och nu.

Du kommer förmodligen att uppleva en behaglig inre stillhet efter bara några minuters praktiserande. Det som vi gör ofta och mycket av blir vi bra på, så se till att öva flera gånger per dag. Det räcker med några minuter här och några där. Börja med att öva under lugna stunder och under ”transportsträckorna” t ex när du åker buss eller är ute och går. När du övat upp din förmåga att bli medvetet närvarande kan du använda tekniken även när du är rejält stressad. Brukar du älta och grubbla mycket? Lägg märke till när du är på väg att börja älta och gör övningen istället.

Lycka till!!

fla_meditation_072007
bild från www.stresslessinlasvegas.com

Kommentarer