Det farligt "naturliga" – vitaminer & örter med bly

En brun eller grön förpackning. Eller texten ”naturlig” på en förpackning. Inget av det garanterar att produkten är säker, giftfri, eller nyttig.

naturliga-pillerNya studier visar att det finns en hel del gifter speciellt i naturliga produkter.

Bly i ginko piller, arsenik i örter. Bakterier och parasiter i barntandkräm.

Toxiska metaller och parasiter är en del av naturen, och alla dessa har man hittat i ”naturliga” produkter och kosttillskott under de senaste åren. Och det oavsett då om vitamin- och örttillskott gör någon nytta till att börja med. lab

En fjärdedel av  tillskott testade av ett oberoende företag (ConsumberLab.com) över det senaste decenniet har problem av olika slag: kontaminerade, innehåll som inte stämmer med innehållsförteckningen, ingredienser i för stora mängder som överskrider säkerhetsnivåer, och andra innehåll riktiga läkemedel dolda som naturliga tillskott.

Det sista exemplet var exempelvis det som en kinesisk hudkräm nyttjade. En kinesisk hudsalva marknadsfördes som bot mot allehanda hudbesvär. Vad det än var försvann besvären när man smetade på örtsalvan. hudkramOch det var inte så konstigt. För när salvan analyserades visade sig salvan innehålla stora mmängder av kraftig kortisonsalva. Och det botar i princip allt, problemet är bara att huden blir samtidigt förstörd. För evigt. Tunn och skör.

gravidAndra produkter marknadsförs innehålla vitaminer som folsyra till kvinnor som planerar att bli gravida, men som inte innehåller ämnet som det uppges innehålla.

Slutsatsen av ConsumerLab.com är att kvalitetsproblem snarare är regel än undantag.

Självfallet har godkända läkemedel som förskrivs av legitimerade läkare problem också. Men dessa produkter måste genomgå kontroller för säkerhet och effektivitet innan de marknadsförs och säljs. Inte så med naturprodukter och kosttillskott.

Vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Vi köper vitaminer- och andra kosttillskott för miljontals kronor årligen. Massor av problem associerade med intag av dessa produkter handläggs årligen. ratt-och-ordning

Det borde bli en ändring.

Men fram tills dess:

Det är bara du som kan skydda dig mot farliga produkter, eller i bästa fall verkningslösa produkter.

Var skeptisk! Tänk kritiskt! Stoppa inte i dig vad som helst – och definitivt inte bara för att det är grönt, brunt eller ”naturligt”. Det är absolut ingen garanti. Oftast är det tvärtom. kritiskblick

Ännu inte övertygad?

Test i Kalifornien har visat:

  • ”Hög-potent” järnkosttillskott – hade hälften så mycket järn som det påstods
  • Av 23-toppsäljande C-vitaminer, en hade mindre än hälften av C-vitamin som uppgiavs och andra hade högre nivåer än rekommenderade. (Vilket bla kan leda till infertiliet.)
  • 2008 insjuknade närmare 200 människor av att ha ätit kosttillskott som innehåll mer än 200 ggr så mycket selen som uppgavs i innehållsförteckningen.
  • Beta-karoten har visat sig öka risken för lungcancer hos rökare.
  • E-vitamin har visat sig öka risken för prostatacancer.
  • Selen ökar risken för att utveckla diabetes.
  • Höga doser C-vitamin minskar fertiliteten och kan negativt påverka cancerbehandling.

© 2009 MSNBC.com

Kommentarer