Vad tog du på dig imorse?

Det är lätt att glömma hur kvinnor i andra länder har det. Jag tänkte på det i morse när jag klev i mina byxor. Självklart, som den mest naturliga sak i världen, öppnar man garderoben, väljer det man vill ha på sig och klär sig. Åtminstone i västvärlden.

Den sudanesiska journalisten och FN-medarbetaren Lubna Hussein har blivit dömt till böter för ”osedlighet” för att hon gått klädd i ett par gröna slacks (hon hade huvudduk), när hon besökte en restaurang i Karthoum tillsammans med ett flertal andra kvinnor. Polisen stormade in och ansåg att hennes byxor var för tajta och blusen för tunn. Man anser att hon ska vara glad att hon slapp spöstraff, som tio av de övriga kvinnorna, också de klädda i byxor, redan tilldelats. Tio rapp anses bärande av byxor kräva…

Lubna Hussein vägrar betala böter och tänker driva saken så långt det går, även om det innebär fängelse. Hon har sagt upp sig från FN för att kunna dömas som vem som helst och därmed uppmärksamma denna paragraf om osedligt klädda som finns i Sudans strafflag.

Lubna vill se var i Koranen det står att kvinnor ska piskas beroende på vad de har på sig. Själv hävdar hon att det inte handlar om religion utan om män som behandlar kvinnor illa.

Kvinnor över hela världen protesterar nu. Lycka till Lubna Hussein!

Kommentarer