Ungt utseende ger långt liv

AV CAMILLA W

En som ser väldigt ung ut för sin ålder, vår kärntruppsmedlem Lill Lindfors, snart 70

En 70-åring som ser ung ut för sin ålder lever längre, konstaterar man in en dansk studie som publicertas i den ansedda engelska medicintidskriften British Medical Journal. Forskarna har låtit jämföra bilder på tvillingar och det visade sig att de som bedömdes att se yngst ut också levde längre. Frågan är väl om det är ditt unga utseende som ger dig ett längre liv eller om det är ett friskt allmäntillstånd som också bidrar till att du ser ung ut. Visst är det väl så att man tycker personer som mår bra och njuter av livet också ser pigga och unga ut? Kan det vara som med skratt? Även framtvingat sådan i skrattgrupper har ju visat sig få positiva effekter på hälsan. Så om vi piffar till och och rycker upp oss för att se fräscha ut kanske vi också håller vi oss vid liv längre? Om de ”unga” tvillingarna i studien gjort något speciellt för att se unga ut framkommer inte. Men ett bra knep är att röra lite mer på sig. När man motionerar och tränar får huden bättre genomblödning, musklerna stärks och balans och hållning förbättras. En vältränad person brukar se ung ut för sin ålder.

Kommentarer