Hon besitter en scenisk urkraft – kanske just för att hon är kvinna och inte helt ung…

AV CAMILLA

Vi har hyllat skådespelerskan Marie Göranzon tidigare här i bloggen. Idag har hon tilldelelats Svenska Dagbladets Thaliapris. Så underbart roligt att en kvinna på sitt 68:onde år uppmärksammas! Hon besitter en scenisk urkraft. Ger var roll en ursinnig energi, var motiveringen till detta skådespelarpris. Svenska Dagbladets teaterredaktör Lars Ring, som också sitter med i Thaliajuryn, konstaterar att Marie Göranzon är en formidabel kraft att förmedla text, tolkning och rollkaraktär. Hon ger sina roller en närmast tysk expressionistisk laddning och eld samtidigt som hon exakt vet hur man använder tid, portionerar pauseringar och tempo. Och har samlat på sig så mycket erfarenhet.

Hon berättar i intervjun i Svenska Dagbladet att det var först vid 55 års ålder som hon lyftes fram av dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg. Underbart att kvinnlig erfarenhet uppskattas. Låt oss se mer erfarna människor, både kvinnor och män, i ”stora roller” i hela samhället!

Svenska Dagbladets kulturdel idag; Marie Göranzon, en mogen aktris som prisas för sin skicklighet

Kommentarer