Chili och senap istället för Alvedon och Panodil

AV CAMILLA

Vi knaprar i oss allt mer tabletter mot värk och smärta, inte minst sedan de börjat säljas på andra ställen än apoteket. Men värktabletter är mediciner och påverkar kroppen också på andra sätt än att de stoppar smärtan. När paracetamol, aktiv beståndsdel i Alvedon, Panodil och Citodon, bryts ner i kroppen bildas till exempel ämnen som kan ge skador på både lever och njurar.

Den brännande känsla som vitlök, chilipeppar och wasabi (japanska pepprrot du får till sushi) ger, har samma smärtstillande effekt som värktabletterna men förmodligen utan deras negativa biverkningar. På farmakologiska institutionen vid Lunds universitet forskar man just nu på varför dessa starka naturliga kryddor och grönsaker inte ger biverknignar och hur man skulle kunna använda deras substanser  på oss människor som smärtstillande.  Tyvärr har forskarna svårt att få anslag till sin forskning eftersom det börjar närma sig komersiella produkter. Det går inte att ta patent på senap eller chili… Det är synd, för i forskningen ingår även att se om produkterna kan användas i förebyggande syfte mot exempelvis fästingar och malariamyggor. Redan nu vet man att luktande senapsolja skrämmer bort fruktflugor. Det finns mycket hjälp att få i naturen. Vi är många hundägare som testar att smörja in våra små vänner med diverse lutande saker för att slippa färstingarna. En gnider vitlök på hundens örsnibbar, en annan sprutar Aloe Vera i pälsen och någon väljer tea tree oil för att slippa de medel med starka nervgifter som säljs på apoteken.

Kommentarer