Varför vara negativ när det är roligare att vara positiv?

Jantelagen är ett tankesätt som är djupt rotat i den svenska folksjälen och som dom allra flesta av er säkert redan vet, så formulerar denna oskrivna lag att man inte får sticka upp och tro att man, på något sätt, är bättre än någon annan. Även om jantelagen ofta kopplas till den skandinaviska kulturen, kanske mer förr än nu, då dom flesta svenskar bodde på landsbygden och i mindre städer och när kontakten med omvärlden var mindre, vilket i sin tur gav mindre utrymme till förändringar, så finns motsvarande fenomen på många andra platser i världen. Jag tror att jag, tillsammans med många andra svenskar, tröttnat på hur detta tankesätt säger till oss vad vi SKA och BORDE göra och jag tycker dessutom att Jantelagens budskap är direkt hälsofarligt.

Därför tycker jag att det är dags att vi gör något åt saken, genom att hysta detta gamla förlegade tänk i papperskorgen.

JANTELAGEN SÄGER:

  • Du skall inte tro att du är något.
  • Du skall inte tro att du är lika god som vi.
  • Du skall inte tro att du är klokare än vi.
  • Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
  • Du skall inte tro att du vet mer än vi.
  • Du skall inte tro att du är förmer än vi.
  • Du skall inte tro att du duger till något.
  • Du skall inte skratta åt oss.
  • Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
  • Du skall inte tro att du kan lära oss något.

(…OCH HÖR SEN!!!)

Mitt förslag är att vi, för allas bästa, ersätter Jantelagen med 12-stegsmetoden och även om dessa tolv steg ursprungligen utvecklades av alkoholister, för alkoholister och även om det i ett 12-stegsprogram pratas mycket om Gud och en kristen tro, så tycker jag att metoden går att använda även om man inte har ett beroende av något slag och jag har, även om jag är agnostiker, full respekt för dessa tolv ”verktyg”, eftersom dom inte på något sätt försöker tala om för någon HUR eller ATT dom ska göra på ett visst sätt utan, helt och hållet, låter det vara upp till var och en att själv bestämma vad man VILL göra.

Låt säga att jag helt köper det där med att ta ”egenansvar” och jag tycker också att det är helt naturligt att programmet är uppbyggt utifrån ett kristet synsätt, eftersom det är utvecklat i USA, där Gud och kyrkan funkar som en slags ”trygghet” och ett nätverk, i ett samhälle där den vanlige ”Svensson”, eller ”Smith”, inte har samma hjälp och stöd som oss skattebetalande ”Sverige-Svensson’s”…

DOM TOLV STEGEN SÄGER: (Det som står inom parantes är en mer vardaglig och enklare version av vad varje steg betyder. Den är en tolkning som en medberoende anhörig gjort vid en föreläsning på ett behandlingshem)

1. Vi erkände att vi var maktlösa inför oss själva – inför den ”vi blivit” och att våra liv hade blivit ohanterliga. (Så länge jag lever så här går allting åt helvete…)

2. Vi kom till tro att en kraft, större än vi själva, kunde hjälpa oss att återfå vårt förstånd. (Jag måste hitta något som betyder mer för mej)

3. Vi beslöt att lägga vår vilja och vårt liv i händerna på en Högre Makt, utifrån hur vi själva uppfattade den. (Jag kan välja att göra annat – det finns valmöjligheter)

4. Vi företog en genomgripande och oförskräckt moralisk självrannsakan. (Vilka är mina bra och dåliga sidor? Hur kan jag utveckla de bra och förändra de dåliga?)

5. Vi erkände inför en högre makt, oss själva och en medmänniska alla våra fel och brister och innebörden av dem. (Jag har fattat det här och ska ge järnet!!)

6. Vi var helt och hållet beredda att låta en Högre Makt avlägsna alla dessa karaktärsfel. (Jag jobbar stenhårt på en förändring)

7. Vi bad ödmjukt om tillåtelse att avlägsna våra brister. (Lite ödmjukhet inför sej själv och andra kanske inte skadar)

8. Vi gjorde upp en förteckning över alla de personer vi hade gjort illa och var beredda att gottgöra dem alla. (Fy fan vad många jag gjort illa, det kanske är dags att göra något åt det?! Om nu någon av er tänker att ni minsann aldrig gjort någon illa, så är ni sannerligen ”i Skaparens ögon helt perfekta” och små martyrer…)

9. Vi gottgjorde alla dessa människor, så långt det var oss möjligt, utan att skada dem eller andra. (Skönt att kunna vara ärlig mot både mej själv och omgivningen och på samma gång möta den på ett nytt sätt)

10. Vi fortsatte vår självrannsakan och erkände genast när vi hade fel. (Det här borde jag också göra något åt. Det är inte så svårt att erkänna om jag har fel…)

11. Vi sökte genom bön och meditation fördjupa vår medvetna kontakt med en högre makt – varvid vi endast bad om insikt om dess vilja med oss och styrka att utföra den. (Ta dig inte vatten över huvudet. Ta det lugnt och försök få kontakt med dej själv och verkligheten. Ge dej själv tid att se över situationen och acceptera det du inte kan förändra och förändra det du kan)

12. När vi, som ett resultat av dessa steg, själva hade haft ett inre uppvaknande försökte vi föra detta budskap vidare till andra och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter. (Jag kan ge dig ett och annat tips på vägen om hur du ska komma ur DITT helvete och dessutom har jag själv äntligen börjat hitta bättre vägar för att kunna hantera tillvaron.)

Här är ett boktips om ni vill läsa mer om 12-stegsmetoden: ATT FÖRSTÅ DOM TOLV STEGEN – En tolkning och vägledning skriven av Terence T. Gorski

Må väl!

/Anna

Kommentarer