Varför är mat så kontroversiellt?!

Kostbyte kan lindra ADHD, ändrad kost borde därför testas på alla med diagnosen. INNAN starka narkotikaklassade mediciner sätts in, skriver nu den världsledande och synnerligen ansedda medicintidskriften Lancet.

Samma sak togs upp i förra veckans Debatt, svt. Då fanns dansken Morten Mauritzon på plats för att berätta om den nästan osannolika förvandlingen av familjens autistiske son Bertram, när de alla ändrade sin kost. Deras bok ”En kärnfrisk familj”, där de berättar om hur de uteslutit gluten, mjölkprodukter, socker och kemikalier, har sålt slut på nolltid och ett oräkneligt antal tacksamma familjer har trätt fram och berättat om hur de fått sina barn tillbaka.

Visst är det bra att mat kan läka. Egentligen är det ju inget konstig med det. Mat är ju vårt bränsle. Utan mat dör vi. Ändå får det många läkare att resa ragg och slå vilt i ilska. Det är nonsens och humbug. Utan mediciner dör vi.

Men undrar ju stilla hur mänskligheten överhuvud taget kunde ta sig igenom de första fem miljoner åren – innan vi fick tillgång till alla kemiska läkemedel.

Att somlig mat, inte är bra, tycks många läkare vara rörande överens om, inte minst när det gäller hjärtsjukdomar. Fortfarande höjs varnande fingrar för både det ena och det andra. Men att mat omvänt skulle kunna läka, nej nej. Absolut inte.

Varför är läkarkåren så fruktansvärt rädda för maten som medicin? Varför är det inte det naturligt att ALLTID som första alternativ förändra, förbättra, utesluta och ändra i matvanorna. Det skadar inte att pröva och det är ju helt utan biverkningar. Kanske hjälper det inte alla, men alltid hjälper det någon.

Tur att vi människor har en egen vilja också.

Camilla

PS. Ät mer spenat, eller sallad, om du vill hålla dig frisk. En ny studie i Lund visar att våra så viktiga mitokondrier so har en central roll för att våra celler ska fungera, mår väldigt mycket bättre av att vi får i oss tillräckligt med nitrat – som ju finns i spenat och sallad bl a.

Kommentarer