Vägen till lycka? Sömn?

Jag har varit så lycklig de senaste dagarna. Ett leende ligger alltid beredd i mungipan. Det pirrar i kroppen och jag är sååååå glad. Är jag förälskad? Har en stor affär gått i hamn? Ja ibland undrar mitt kvittrande jag varför jag är så lycklig.

Jag vill dela med mig av mitt lyckopiller. Det är gratis. Och jag blir så glad om det kan fungera på andra. För mig har det nästan magisk effekt.

Jag har haft några tuffa år av oerhört mycket jobb. Lite sömn, barnafödande, ammande, min man har bott utomland, jag har varit drabbad av mycket sjukdom. Under några år så var jag mer sjuk än frisk. Jag gick och la mig trött, jag vaknade trött, jag kände att tröttheten knackade mig på axeln hela tiden. Jag tittade i spegeln och såg ett trött hålögd Marianne. Tröttheten hade blivit min följeslagare. De sist åren har känts som en lång mörk tunnel . Den negativa spiralen verkade går nedåt.

Nu är det tvärtom. Jag vaknar kvittrande pigg, jag känner mig spirande…

Vad har hänt?
Det sista halvåret har jag värnat om min sömn. Jag har eget sovrum, jag går och lägger mig jättetidigt. Jag försöker sova minst 8 timmar, gärna mer. Jag har mörkt i rummet. Jag försöker hitta små trix för att jag skall sova bättre. Här är några:
Jag en elektrisk elfilt som jag slår på, när kvällen kommer så kryper jag ned i min varma säng. Vaknar jag så har jag hittat mitt eget lilla sätt att somna om. Jag sätter på min I-phone, och lyssnar till vetenskap historia, Tobias Svanelid, superintressanta program, men efter 5 minuter så sover jag. Tobias och hans Vetenskap Historia har blivit min nattsaga. Vargtimmen kan komma och jag vet att med min I-phone och programmet Vetenskapens Historia så kan jag lätt somna om.
Jag värnar om min sömn som en tigrinna. Nåde den som står och slamrar utanför min stängda dörr när jag somnat!!

Nu börjar sömnvärnandet ge resultat, jag har känt glädjen komma tillbaka. Det pirrar i kroppen och jag känner sådan outgrundlig lycka.

Jag har alltid vetat att sömnen är väldigt betydelsefull för mig. Redan i tonåren så förstod jag att om jag sover lite på natten så blir jag inte lika glad på dagen. Jag har alltid gillat att vara glad. Jag har egentligen varit en lyckligt lottad person, har vaknat glad och sedan varit glad hela dagen på kvällen har jag gått och lagt mig glad. De få dagar som jag har varit sur, vresig och arg har jag upplevt som väldigt jobbiga. Snabbt såg jag nog korrelationen mellan sömn och min glädje.

Under en tid i min ungdom så såg jag de som sov lite som förebilder, jag trodde att jag kunde vänja mig vid mindre sömn. Jag vet inte hur många artiklar jag läste i tidningar som spann på det ämnet då. Och jag trodde på det. Jag la upp alla möjliga program för att minska sömnen, jag tyckte att sova var improduktiv.

NU har jag ändrat mig. Jag har förstått att vägen för mig att vara frisk och glad ligger i att ha bra sömn. För min del vet jag att sömn är det enklaste sättet att vara lycklig.
Jag vill så gärna dela med mig av detta. Det har varit flera år som har varit bortkastade när jag har sova för lite och sovit med dålig sömnkvalité (snarkande man och barn som väcker mig)

Kommentarer