Låtsasgravid som svindyr bantingskur

Ja ni läste rätt. Det är senaste trenden i USA, var annars. Där betalar kvinnor nu över 6 000 kronor i månaden för att få sprutor med graviditetshormonet hCG som kombineras med en diet på endast 500 kalorier (!) som ska få dem att rasa i vikt – på de rätta ställena. Överarmar, mage och lår. 500 kalorier är extremt lite och betraktas som en svältdiet, men graviditetshormonet tycks ta bort hungerkänslorna.

I kölvattnet på denna alltmer efterfrågade behandling har det dykt upp en mängd tveksamma produkter som sägs innehålla graviditetshormonet. USAs motsvarighet till vårt läkemedelsverk och livsmedelsverk, FDA, går nu ut och varnar för att man på internet och i  mindre nogräknade affärer kan köpa allt från piller till nässpray med falskt hCG som annars används vid infertilitetsbehandling. Man undersöker också om det kan användas som förebyggande mot bröstcancer, vilket studier tyder på att det kan skydda emot.

Att använda hCG som bantningsmedel är inget nytt. Och det finns även gott om bantningsmedel tillverkade av urin från gravida kvinnor. Redan på 1970-talet krävde FDA att hCG försågs med varningstext som informerade om att hormonet inte har visats öka viktminskning, en omfördelning av kroppsfett eller minskad hunger och andra obehag från lågkaloridieter. Men det är alltså inte förbjudet för läkarna att skriva ut hormonet i bantningssyfte, och flera läkare går öppet ut och menar att det är som ett fantastiskt undermedel. Andra varnar och pekar på att det inte bara lurar kvinnorna utan även ökar risken för blodpropp, depression, lungemboli, huvudvärk och ömma bröst.
Camilla

Kommentarer