Är det konstigt att äldre är undernärda..?

Äldre får allt mindre hemtjänst. Detta är skandal! Om man läser den lista över hur kort tid allt får ta, alla moment som ska göras, tvättning, handling duschning, matlagning och hjälp med ätande, så blir jag ända ini märgen arg!!!

Vem tror att någon kan äta och må väl på 15 minuter. 15 minuters sällskap, det är vad hemtjänsten får erbjuda vid en måltid. Man vill väl kunna smälta maten, få en kopp kaffe, prata med varandra. Allt detta på 15 min?

Matlagnig ges 30 minuter, men att äta får ta 15 minuter! Inte undra på att många är undernärda, har brister, blir deppiga och nervösa.

Måltiden är sååå viktig. Hela livet ut! Vi måste ändra på detta. Fönsterputs tar 75 minuter, städning 75 minuter men att äta ska bara få ta 15 minuter. Sällskap vid måltid måste genast ändras till 30 minuter om vi ska se en hälsomässig förbättring. Gemenskapen kring en måltid, samtal, att just få dela en stund med någon, är av yttersta vikt om den som ska äta ska få i sig tillräckligt med mat. Och kan tillgodogöra sig den!

Det här är så viktigt. De ansvariga bör genast se över denna lista på vad som får ta tid. Visst står det att alla ska bedömas individuellt, men tiden för det livgivande, måltiden, måste ökas på för alla!

Alexandra

Kommentarer