Bebisar mår bäst i gammaldags vagnar

Vad är bäst för det lilla barnet? Att åka baklänges i vagnen och titta på mamma eller pappa som man alltid gjorde förr, eller att åka framlänges och titta på främlingar och det myllrande gatulivet som en stor del av dagens bebisar får göra?

Frågan är kontroversiell och den svenske barnläkaren, professor Hugo Lagerkrantz fick ta emot en hel del kritik när han för något år sedan gick ut i pressen och konstaterade att det inte var bra för barnen att vara vända från föräldrarna, ut mot gatan.

Nu är det vetenskapligt bevisat att barn mår bäst av att åka baklänges! Den skotska barnpsykologen Suzanne Zeedyke, från University of Dundee, i Storbritannien, kommer till Stockholm på fredag och presenterar då sin studie där hon fått fram att barn som åker baklänges, som man gjorde förr, då kommunicerar bättre med sin vårdnadshavare, skrattar oftare och förefaller mindre stressad med lägre puls jämfört med barn som dras framlänges. Men viktigast av allt är att vårdnadshavaren pratar mycket mer med barn som dras baklänges, vilket är essentiellt för barnets språkutveckling.

Camilla

Kommentarer