Maten förstör vår lever

Fettlever. Förr kopplades det per automatik samman med alkoholism, eller i varje fall hög alkoholkonsumtion. Idag tycks maten vi äter vara ett större problem.

Om knappa 20 år befaras varannan amerikan lida av icke-alkoholorsakad fettlever! I Sverige är vi redan uppe i 20 procent av befolkningen. Orsaken – övervikt. Med fettlever löper du betydligt större risk för att drabbas av diabetes och ökad dödlighet då fettlevern fördubbla risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom. Fettet kan också skada levern på andra sätt och ökar risken för levercancer.

Det är intressant att lägga ihop ett och ett. I veckan presenterade hjärt-lungfonden siffror som visar att två av tre (!) som drabbas av en hjärtinfarkt har diabetes utan att veta om det. För den som har diabetes är risken att drabbas av hjärtinfarkt 2-4 gånger så stor jämfört med personer som inte har diabetes. Diabetiker löper också större risk att dö av infarkten.

Från Lunds universitet kom det samtidigt information om att man förvånas över att personer som överviktopereras blir av med sin diabetes redan efter ett par dagar! Det vill säga långt innan de ens börjat gå ner i vikt! Eftersom tillfrisknandet från diabetes går så snabbt måste det vara andra processer än viktnedgång som ligger bakom, konstaterar forskarna som nu ska studera fenomenet på grisar för att hitta alternativ till fetmakirurgin som är både riskfylld och fylld med otrevliga bieffekter.

Man frågar sig – kan det ha något att göra med vad vi äter..?

Camilla

Kommentarer