Sol viktigare än medelhavskost

Ut i solen! Det är ett av de bästa sätten att motverka hjärtinfarkt. Hjärtinfarkter är vanligare i nordliga, solfattiga områden. Den lägre risken söderut beror inte enbart på regelbunden konsumtion av olivolja, vin och annan medelhavsmat, konstaterar David Erlinge, kardiolog på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet i senaste numret av universitetets tidskrift Aktuellt om vetenskap och hälsa.

Viktigaste faktorn är troligtvis SOLEN!, säger David Erlinge. Våra mörka vintrar ökar risken rejält för hjärtinfarkt. Risken att drabbas är 25 procent högre vintertid.

Att vi blir sjuka under vintern handlar inte om bara dagens längd utan om solstrålningens intensitet. Det visar studier från bland annat Kalifornien och Europa som mätt solens livgivande betydelse för hjärta och kärl.
En förklaring är att kärlen vidgas samtidigt som blodtrycket sjunker när man lever i trakter med intensiv sol. Tyvärr kan inte våra långa sommarkvällar kompensera dessa kaliforniska och sydeuropeiska fördelar. Sommaren är emellertid mer riskfri än de
mörka vintermånaderna konstaterar forskarna.

Camilla

 

Kommentarer