Visst har poeterna rätt

Elmir Omerovic, hjärtforskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, konstaterar idag i Svenska Dagbladet att poeterna har rätt när de skriver om att man kan dö av brustet hjärta. Visst är det så. Om detta och mycket mer skrev vår kärntruppsmedlem, professor Karn Schenk-Gustafsson i sin bok ”Det brustna kvinnohjärtat”. Stora kärlekssorger, men även andra livssorger som olyckor, naturkatastrofer med mera skadar hjärtat. Tillståndet ger ungefär samma symtom som en hjärtinfarkt, men vad som händer är att delar av hjärtat helt enkelt slutar att slå! En del som drabbas får till och med en spricka i hjärtat, därav namnet Broken Heart Syndrome.

Karim Schenk-Gustafsson berättar här hur viktigt det är att söka vård i tid. Då kan hjärtat oftast återställas. Elmir Omerovic leder arbetet på Sahlgrenska i Göteborg med att kartlägga fenomenet. Målet är att hitta de mekanismer i kroppen som kan få hjärtat att reagera så här.

Den stora gåtan är varför kvinnor drabbas så mycket oftare än män av brustet hjärta. Åtta av tio är kvinnor. Är kvinnor mer känsliga för de stresshormoner som påverkar, har det med östrogenet att göra? Det är just sådana här frågor som vi samlar in pengar till forskning för. Ett gott skäl att köpa vår lilla röda sko!

Camilla

 

Kommentarer