Fulltecknade Almedalsdagar har gett oss inspiration och nya ideér

Vilken fin avslutning det blev på vår Almedalsvecka! Julia Bendelin med två väninnor sjöng, bedårade och roade oss. Gutemål, Taube, humor och skönsång. Tack Julia!

Äldreminister Maria Larsson

Barn- och äldreminister Maria Larsson talade om det goda valet, kunskap, forskning och attityder. Att det aldrig är för sent, nu finns det nya riktlinjer för förebyggande omsorg och vård. Äntligen!

Elevvårdsteam på skolor ska hjälpa till att fånga upp unga med problem, men det är fortfarande för stora skillnader mellan de olika kommunerna, olika stadsdelar och landsändar. Detta måste vi se över, lovade Maria. För vi siktar ju på att skapa bästa möjliga villkor för alla, bästa livskvalitet. Kanske kan de hälsocoacher som nu sätts in på prov i en försöksverksamhet, hjälpa de inte ännu så gamla, att hitta tillbaka till bättre livskvalitet. Gå igenom allas mediciner, läkemedel, för vi vet att många står på för många piller samtidigt. Slutligen fick vi höra om ett scanningsinstrument, som en kommun använder, där man just går igenom allt som rör den enskilde för att försöka hitta bättre hälsovillkor och ge goda råd hur vi kan nå dit.

Vår livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius berättade bland annat om hur viktigt det är att vi rör på oss

Mai Lis Hellenius och Karin Schenck Gustafsson, visade på nya studier om att vi kan förbättra vår hjärthälsa genom mer fysisk aktivitet, ända upp till 77 % kan vi se att risken kan minska för hjärtinfarkt om man rör sig regelbundet och äter rätt.

Risken för demens och alzeimers halveras hos fysiskt aktiva och minnesfunktionen ökar av fysisk aktivitet. Det vill säga minst 30 min rörelse om dagen och styrketräning två gånger i veckan. Men Mai Lis påpekade att vi inte ska ha dåligt samvete eller känna skuld om vi inte når upp till detta, man gör så gott man kan och hinner. Men att stå upp, ta minipauser, det kan alla. Att sitta är jättefarligt för oss.

När vi talar om hjärtsjukdomar, som är den främsta dödsorsaken för kvinnor och män, så kan 6 av 10 dödsfall förebyggas. Var tredje fall beror på olika stress. Värt att tänka på, så här efter denna Almedalsvecka när så mycket pågår.

Annie Lööf påpekade just att Ingvar Kamprad säger att det är så mycket kvar att göra, och så känner jag också!

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm berättade om de nya riktlinjerna för förebyggande av ohälsa

Lars Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, berättade om de nya riktlinjerna om förebyggande, och vikten av att se över sin livsstil. Sedan gympade vi underledning av Lena di Corsi, som gav oss massor av ny energi.

Angelica Linden Hirschberg föreläste om osteoporos och det är en gåta fortfarande varför svenska kvinnor drabbas. Varannan äldre svensk kvinna och var fjärde man blir bensköra. Här finns det verkligen mycket att göra, för ingen äger frågan. Man är oense om hur man ska mät sin bentäthet och hur många som ska få möjlighet att mäta. Är det bara de som redan haft sin första fraktur, brutit en handled eller så. Man har ett redskap på nätet, Frax, som alla kan använda för att ta reda på om man ligger i riskzonen. Sedan kan man be att få mäta sin bentäthet och eventuellt medicinera efter en helkroppsmätning, helst. Det finns nya riktlinjer även här.

Solvig Ekblad informerade om vårt nya projekt med livsstilskurs för kvinnor från tredje världen

Solvig Ekblad, docent och psykolog, berättade så om vårt nya projekt: Livsstilskurs för kvinnor från tredje land, dvs utanför EU. Överläkare Stefan Thorsén avslutade dagen med ett mycket humoristiskt föredrag om hur allting kan tillsynes vara bra, men inte är det, inom vården. Alla länkar kan brista och då brister hela kedjan. Vi bör vara kritiska i vårt tänkande.

Med Julia Bendelin och hennes kollegor fick vi njuta av kultur och sång efter dessa fulltecknade dagar och kvällar, blev jag hes och förkyld och tappade rösten. En vänlig läkare som även kan akupunktur gav mig en behandling i handen där det tydligen det sitter triggerpunkter som direkt kan påverka just halsont och heshet. Detta hade hon lärt av ryska kollegor som varit i Sydkorea – vi får se om det hjälper!

Energigivande underghållning av Julia Bendelin

Alexandra

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer