Dags att använda lukt- och smaksinnet!

Är i Ystad på kort semester. Njuter av hav, vi cyklar till stranden varje dag och badar. Det är fantasiska stränder runt om Ystad. Igår åkte till Sandhammaren där sanden är fin som mjöl och vit. Och baden ännu härligare.
Min väninna Ingrid och jag gick på en konsert med Kurt Rosenwinkel trio. Och i dag blev vi inbjudna av Ronnie Gardiner, som spelar med Deborah Brown och Andreas Pettersons kvartett. Ronnie var med på ett seninarium i höstas och föreläste om hur musiken kan rehabilitera efter stroke och hjälpa t ex Parkinsons sjuka.
Han säger att konst, musik och hälsa hänger ihop, att vi koordinerar rörelser med musik, tränar hjärnan, ja så är det ju! Hjärnforskare är mycket intresserade av att samarbeta med Ronnie.
Hedersgästen är Quincy Jones, som hyllas på söndag. Träffade på honom här och aproå gott minne så mindes han, till min stora förvåning, när vi träffats för många år sen. Han berättade att han fortfarande är mycket förtjust i Sverige.
Läste i DN att Matsvinnet är värt 20 miljarder! Ingen köper t ex ett bröd som går ut dagen efter bäst före datum. Märkning är såklart bra för konsument, men vi måste lära oss att inte glömma att använda våra smak- och luktsinnen när det handlar om att avgöra om mat är dålig eller ej!
Det största svinnet står tydligen hushållen för,och angående bröd finns det ju många sätt att ta tillvara torrt bröd; rosta, göra skorpor, fattiga riddare, eller ge till fåglarna. Vi lever i ett land utan allvarligare problem, ytterst sällan drabbas vi av salmonella, t ex. Vi har ju tagit upp detta stora problem på våra seminarier, om bland annat äggmärkningen. Ägg slängs i stora mängder, då datummärkningen säger att de ska kastas efter tre veckor. Men de är fortfarande helt färska då vi haft dem i kylen och som sagt allvariga smittor oftast inte florerar i vårt land.
Om man minskar svinnet på mat, minskar produktionen, och på så vis minskar även miljöbelastningen. Livsmedelshanteringen står för 50% av den totala övergödningen och 20 till 25% av klimatpåverkan enligt Naturvårdsverket.
Anna Maria Corazza Bildt arbetar med denna fråga idogt i EU Parlamentet, och det arbetas med att minska matavfallet i Norden och på EU nivå.
Vi kan alla hjälpa till här.
Alexandra

Kommentarer