Vår bäste vän hjälper oss igen

Vi är lika, vi människor och hunden. Det vet ju alla vi hundägare sedan länge men nu hoppas man på Uppsala universitet att hundarna ska kunna ge oss mer information kring våra vanligaste folksjkukdomar. För tyvärr drabbas även hundarna av dessa.

Hundarna och vi människor har nästan samma genuppsättning, liknande fysiologi och lika livsmiljö. Därför kan man leta efter sjukdomsgener hos vissa hundraser för att bättre förstå vilka gener som orsakar sjukdomar. Sedan kan man kolla om vi människor också ha dessa gener.

Kerstin Lindblad-Tohs forskargrupp har fått 15 miljoner av Knut och Alica Wallenbergs stiftelse för fri forskning. Målsättningen med projektet är att hitta genetiska orsaker för autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar i hund och människa!

Spännande och hoppingivande. Lycka till

Camilla

Våra älskade hundar kanske kan ge oss svaret på varför vi drabbas av olika sjukdomar

Kommentarer