Paniken på akuterna

Det är brist på sjukköterskor, det är brist på vårdplatser, det är brist på pengar. Sjukhusen gör allt mer skäl för sitt namn SJUK-hus. Patienter som kommer in akut till Karolinska sjukhuset i Solna risker nu bli ännu sjukare genom den ökade risken att smittas av multuresistenta bakterier.

Situationen har blivit riktigt allvarlig. Inte bara på Karolinska, där man igår införde akut beredskaps läge, även Huddinge, Danderyd, St Göran och runt om i landet. Det ökade trycket med influensa- och magsjuka personer har medfört att alla avdelningar på Karolinska, även de som sköter personer med MRSA, dvs multiresistenta bakterier, ska ta emot överbeläggning med 3 patienter.

En patient som drabbas av multiresistenta bakterier riskerar mycket allvarliga, ibland livshotande, infektioner. Patienter med MRSA-bakterier ska isoleringsvårdas, enligt smittskyddstockholms riktlinjer. Men pengarna räcker inte till.

”Nu riskerar man inte bara att bli lagd i en städskrubb på sjukhuset, utan även att få en multiresistent bakterie”, skriver en sjuksköterska till Dagens Nyheter och hon menar att det visst finns sjuksköterskor men “ingen vill betala för arbetet”.

Sådana här problem är närmast olösliga när det akuta läget slår till som nu. Hur ska personalen kunna prioritera? Frågan måste snabbt upp på högre nivå. Vi måste diskutera vad vi ska lägga pengar på och hur vi kan hjälpa människor att hålla sig friskare. När du väl är sjuk måste du ju få vård!

Sjuksköterskorna har vid flera tillfällen slagit larm om situationen på Sveriges sjukhus. Bara för någon vecka sedan sa 34 sjuksköterskor säger upp sig från barnintensiven på Skånes universitetssjukhus i Lund. I veckan slog sjuksköterskorna på Karolinskas hjärtklinik larm, sjuksköterskorna vänder ut och in på sig för att klara den ständiga platsbristen.

Expressens ledarskribent Eric Erfors skrev nyligen en upprörd ledare där han menade att det pågår tortyr av gamla, dementa och multisjuka människor i akutsjukvården. Han fastslog att överbeläggningarna är livsfarliga och att det pågår en medveten systematisk vanvård av i synnerhet gamla som kan tvingas vänta åtta, nio timmar på vård när de uppsöker akuten.

Detta är inte en fråga som kan bollas runt mellan olika ansvariga där ingen varken vill eller kan ta hela ansvaret. Vi måste tillsammans snabbt engagera oss och hitta hållbara lösningar.

Alexandra

Kommentarer