Att över två miljoner svenskar hämtade ut antibiotika, en eller flera gånger, förra året. Det är enroma mängder och inte alls i linje med den neddragning som krävs för att vi ska ha en liten chans att motverka antibiotikaresistensen.
Antibiotika behövs, inte tu tal om det. Annars hade vi fått ställa in många operationer, inte kunnat ta han dom för tidigt födda barn, bli kvitt svåra infektioner med mera. Men antibiotika behövs inte i den utsträckning vi idag stoppar det i oss. Många gånger kan tid ersätta en penicillinkur, men vem har tid att ligga sjuk hemma i sängen? Alla tänker väl samma sak, att just deras lilla kur inte har någon påverkan.
Men fortsätter vi så här är risken överhängande att sjukvården redan inom tio år kommer att kollapsa! 30 procent av alla som ligger på sjukhus idag ges antibiotika. Slangar, dropp, respiratorer, operationer och en mängd sjuka människor sammanfösta på liten yta, allt orsakar bakterieinfektioner som man rutinmässigt motverkar genom att ge antibiotika.
Bakteriella infektioner är en av de vanligaste orsakerna till sjukdom och död på de flesta platser i världen. Så var det också hos oss fram till för 50 år sedan. Och så riskerar det att bli igen nu när vi inte längre har något antibiotika att använda mot de allt fler resistenta bakterierna. Sjukdomar vi idag ser som tämligen oskyldiga och som vi tar för givet att vi ska bli friska från, till exempel urinvägsinfektioner och luftrörsinfektioner, inom några år kan bli obotliga. Lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation kommer oftare att leda till döden. Det är obehagliga fakta, men vi måste börja prata om det.
Dessutom slår du ut ditt eget immunförsvar under betydligt längre tid än de dagar du äter tabletterna. Och hos små barn som måste få vara sjuka för att bygga upp sitt immunförsvar för resten av livet, kan det ta flera år att återuppbygga immunförsvaret på nytt. Och då kanske inte i lika bra skick.
Så nästa gång du blir dålig, fråga första vad du kan göra för att INTE behöva äta antibiotika. Bara en av tio luftvägsinfektioner är till exempel bakteriell. 9 av 10 kommer från virus och botas inte med antibiotika. Vi som patienter måste acceptera att inte alltid få ett recept. Vi får ta oss tid att vara sjuka och ligga hemma några dagar längre.
Camilla