Det är glädjande att läsa om hur enkla livsstilsförändringar så dramatiskt kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. En uppföljning av 20 års hälsofrämjande arbete i Sollentuna hos 9 000 personer visar att motion på recept, råd om matlagning och hjälp med stresshantering ger mycket bra effekt. Dödligheten i infarkt har sjunkit med 75 procent och till och med vår kärntruppsmedlem Mai-Lis Hellenius, som ansvarar för studien är överraskad att resultaten är så bra.
Det har varit fokus på vad du själv kan göra för att förbättra din livsstil och även om det inte alltid är så lätt att förändra sitt leverne och det dessutom är känsligt och lätt väcker skuld så har man alltså här i Sollentuna lyckats mycket bra. Det är positivt att ganska måttliga förändringar ger stor effekt. Lita kan vi alla förbättra oss.
Tråkigare är det att se siffror om hur lungsjukdomen KOL drabbar kvinnor i allt högre utsträckning och slår hårt. Fler kvinnor diagnosticeras med kol och fler kvinnor dör i kol. Från 2003 till 2012 har antalet kvinnor som dör i sjukdomen ökat från 1 177 till 1 551. Det är en ökning med hela 32 procent. Under samma tid har andelen män som dör i KOL minskat med 1 procent, från 1 306 till 1 288 personer. Det visar Hjärt-Lungfondens beräkningar som baseras på ny statistik från Socialstyrelsen.
Det är oerhört viktigt att upptäcka KOL i tid så bromsande mediciner kan sättas in. Minst en halv miljon svenskar är drabbade av KOL, men de allra flesta vet inte om det. Bara var femte har fått diagnos. Att fler vårdcentraler införskaffar spirometrimätning där lungkapaciteten mäts är ett måste. OCH mätningarna måste också göras oftare än idag. Det borde vara lika självklart som att mäta blodtrycket!
Alexandra