Fortsatt ojämlik vård

Fritt vårdval betyder inte att vården blir mer jämlik. Det konstaterar professorn i allmän medicin, Katarina Hamberg, i ett debattinlägg i Dagens Nyheter idag. Och jag kan tyvärr bara hålla med.

Den nya patientlagen som är på gång skulle bland annat, enligt regeringsdirektiven, medföra vård på mer lika villkor. Men de problem som finns med ojämlikhet i hälsa och tillgång på vård har negligerats av utredarna. Man nämner ingenting om all den forskning som belyser vårdens ojämlika fördelning i relation till bostadsort, etnicitet, kön, sexuell läggning, ålder, utbildning, arbeta/arbetslöshet eller ekonomi, konstaterar Katarina Hamberg.

Man talar som om att fritt vårdval är lösningen på alla problem, men hur mycket vårdval finns det för de som inte bor i en stor stad? Likaså är det en chimär att tro att vårdval kan ge socialt utsatta grupper med sämre hälsa bättre vård!

Det finns så många patienter i Sverige som varken kan eller kommer sig för  att välja en annan vårdenhet. Och samtidigt som man vill stärka patientens position menar man att det kommer att ställas högre krav på  ökade kunskaper hos patienten för att han/hon ska  kunna delta aktivt i beslut om vårdinsatsen.

Hela  förslaget är, som Katarina Hamberg konstaterar, mest en slagdänga om fritt vårdval istället för att komma med förslag som verkligen minskar ojämlikheten som finns i dagens vård och där vi särskilt värnar om sjuka och nedsatta patienter. Jag kan bara hålla med om att det behövs en ny utredning.

Alexandra

Kommentarer