Hjärtestund på slottet

Hjärtats drottning kallas hon, Maria Eleonora som 21 år gammal i november 1620 kom från Königsberg i Ostpreussen för att gifta sig med vår konung  Gustav II Adolf och bli vårt lands drottning.

Det var självklart ett arrangerat bröllop, egentligen ville Gustav II gifta sig med sin stora kärlek, Magnus Brahes dotter Ebba.  Men hon hade inte nog hög status så av politiska skäl och som ett skydd mot Polen valdes den preussiska Maria Eleonora. Så fungerade kungahusen förr och även om Marias mamma till en början var emot detta äktenskap så fick den unga kvinnan finna sig i att lämna sitt hemland och bosätta sig i Sverige.

Hon kallades allmänt för den vackraste drottningen i Europa och männen bländades av hennes skönhet. Men hon ansågs också vara hysterisk, labil och överdrivet emotionell!

Det uppgjorda äktenskapet till trots blev Maria Eleonora djupt förälskad i Gustaf Adolf, när han inte fanns hos henne blev hon sjuk och deprimerad. Så starka band mellan kungligheter tillhörde inte vanligheterna och hon betraktades därför med en smula misstänksamhet.

Efter ett par missfall föddes efter sex år, 1626, dottern Kristina. Vår blivande drottning Kristina.

När Gustav II Adolf dog i Lützens dimma 1632 reagerade Maria Eleonora våldsamt. Hon ville inte begrava liket utan planerade självmord för att begravas med sin älskade man. När Gustav Adolfs kropp balsamerades lär Maria Eleonora tagit hjärtat i sitt förvar i inlindat i en hjärteduk och ska ha tagit fram det med jämna mellanrum från sin ask för att visa att hon hade kungen i sin hand.

Livet som änkedrottning fortsatte med landsflykt och till slut även återkomst.  Hela Maria Eleonoras liv är en fascinerande historia som vi hade glädjen att få höra denna Alla Hjärtans Dag i ett samarbete med Livrustkammaren på Kungliga slottet.

Kultur ger hälsa och starka kvinnor är alltid intressanta!

Efter den guidade turen talade docent och överläkare Per Tornvall, Södersjukhuset, på temat Brustna hjärtan – finns de?  Ja visst gör de, det är en specifikt kvinnlig sjukdom som uppmärksammas allt mer inom hjärtforskningen.

Alexandra

Maria Eleonora

Maria_Eleonora_of_Brandenburg
Maria Eleonora (1599-1655), Hjärtats drottning

 

Kommentarer