Vilken 90-åring!

Ingen skulle kunnat ana att Marianne Bernadotte,  skådespelerskan kulturvetaren och hedersdoktorn som 1961 gifte sig med designprinsen Sigvard Bernadotte, fyllt 90 år i måndags.

Det firades med pompa och ståt och en mängd internationella celebriteter på Grand Hotel i kombination med årets Bernadotte Art Awards. Kungaparet, kronprinsessan ja alla var där. Minst 300-400 personer avnjöt en fördrink i Vinterträdgården där Sigvard Bernadottes fantastiska verk för Georg Jensen var utställda.

Stiftelsen instiftades i samband med Sigvard Bernadotte (1907–2002) 75-årsdag och sedan dess har över 150 stipendier delats ut,  årets stipendiater var: Tilda Lovell (art), Rimma Gotskosik (musik), Shima Niavarani (teater) Metinée Wongtrakoon (modern performing) och Leonard Kocic (design).

Marianne Bernadotte har ett stort intresse för medicin som kan härledas till när hon för 25 år sedan  blev involverad i utvecklingen av en avancerad rullstol, Permobile, för allvarligt handikappade.Hennes långa engagemang för att förbättra synnedsättning problem hos barn dök upp från ett särskilt intresse för dyslexi.

Marianne Bernadotte är hedersordförande i tekniska hjälpmedel för handikappade, hedersordförande i Svenska Dyslexi Foundation och hedersordförande i Internationella Rodin Sanering Academy.Hon är mottagare av Albert Schweitzer Humanitarian Award och har hedrats vid Harvard Medical School. År 1998 var Marianne Bernadotte utnämndes till hedersdoktor i medicin vid den framstående Karolinska Institutet i Stockholm.

Kanske får vi höra lite om detta när hon debuterar som Sommarpratare i P1 15 juli! Missa inte det.

Alexandra

Sommar i P1
Marianne Bernadotte, nybliven 90-åring och debutant som Sommarpratare!

 

M o L
Marianne Bernadotte med Leonard Kocic, examensstudent på modeprogrammet vid Beckmans Designhögskolavar och en av pristagarna av Bernadotte Art Awards 2014
Alexandra och Bengt v Hofsten
Jag och Bengt von Hofsten vimmelfotade

Kommentarer