För jämställdhet i Malmö

Tre intensiva jämställdhetsdagar i Malmö är nu över. Vi har deltagit i Nordisk Forum 2014. Ett historiskt event, som ett feministiskt Almedalen. Och den största kvinnorättskonferensen sedan finska Åbo 1994!

Man räknade med att 15 000 besökare skulle komma och det kändes som om den siffran stämde.

Arrangör var paraplyorganisationen Sveriges kvinnolobby med stöd från dess nordiska systerorganisationer. Och en lång rad ministrar och politiker, fackliga representanter, aktivister, debattörer och underhållare från hela världen deltog dessa tre dagar i Malmö.

Vi fanns på plats med egen monter och höll två seminarier; ”Leva, Lära, Nära” om vår livsstilskurs för nyanlända kvinnor. En nyckel till integrering och gemenskap. Det är ju så att av alla som bor i Sverige har de som är födda utanför Europa den sämsta hälsan – och det gäller framför allt kvinnorna som ofta kommer hit som anhöriginvandrare och därmed får en usel introduktion till det svenska samhället.

Det andra kallade vi ”Fly United” där vi berättade om vår verksamhet inom 1.6 sedan 1998 och hur vi inspirerat till systerföreningar i Norge och Finland. Vi är under bildande i Danmark och samarbetar med nätverk i samma anda i Belgien, Ryssland och Tyskland. Vi diskuterade hur vi kan utveckla och förstärka vår nordiska plattform för kvinnors hälsa.  Och hur jämställd hälsa för kvinnor är en gränsöverskridande och angelägen fråga. I panelen satt bl a vår styrelsemedlem och före detta jämställdhetsminister Nyamko Sabuni samt våra ordförande från systerföreningarna i Finland och Norge och Anne-Marie Jarnelind Münter som är kordinator vid Nordiska rådet och arbetar med vår danska systerförening.

Intresset var stort och det kändes mycket bra att delta i denna manifestation.

Nu väntar den underbara midsommaren och sedan bär det iväg mot Gotland och Almedalen 29/6-6/7. Det är nu åttonde året vi finns på plats. Träffa oss i vår monter på Cramérgatan där vi har aktiviteter och utställning varje dag. Vi bjuder in till tre högaktuella seminarer med välkända föreläsare och debattörer.

Vi kommer i år också att, tillsammans med Alzheimerfonden, Svenskt Demenscentrum och Hattstugan, delta i en promenad för ett demensvänligt samhälle. Tisdag 1 juli är alla välkomna till parken söder om Visby lasarett kl 10.00. Tillsammans går vi utmed stranden ner till hamnplan där vi bjuds på kaffe.

Alexandra

IMG_7989
Från vårt seminarium Fly United
Mordiskt Forum alla amssDörer utom Finland som just då badade  i kallbadhuset
Här är vi alla ambassadörer på Nordiskt Forum, nja inte Finlands eftersom de var och badade vid Kallbadhuset när bilden togs!
Hanne Tönnesen, Lund om genusforskning
Hanne Tønnesen, prof vid medicinska fakulteten i Lund, talade om genusforskning
Nyamko Sabuni
Vår styrelsemedlem Nyamko Sabuni talade på ett av våra seminarier
Avslutning
Avslutning av Nordiskt Forum i Malmö, ett historiskt event och den största kvinnorättskonferensen sedan Åbo 1994! Foto: Nordiskt forum
arja
Arja Saijonmaa var en av många artister som underhöll. Foto: Fanny Beckman
maria
Vår jämställdhetsminister Maria Arnholm fanns självklart på plats. Foto: Fanny Beckman

IMG_7975

Lisa Junit diskuterade samarbetet kring hälsa
Lisa Junit diskuterade samarbetet kring hälsa

Kommentarer