För tight schema dödar kreativitet

När får du dina mest briljanta idéer?

Är det under en promenad, i badet, när du kör bil eller är på en lång semester?

Det är ingen slump i så fall. Vår hjärna behöver pauser där tankarna får flöda fritt för att kriera med öppet sinne. Ett vandrande sinne öppnar upp för kreativitet!

I boken Focus av psykologen och vetenskapsjournalisten Daniel Goleman belyses flera goda exempel från både verklighet och forskning på hur kreativitet skapas och släckes.

Från ett neuropsykologiskt perspektiv kan man förenklat förklara detta genom våra olika  fokus. Som de levande varelser vi är har vi inbyggda försvarsmekanismer och vårt fokus kan vidgas eller slutas likt ett öga eller kameralins som zoomar ut och in. Upplever vi hot sluts vårt fokus och vi får tunnelseeende. Känner vi trygghet slappnar vårt fokus av och öppnas upp. Vårt sinne kan vandra fritt. Jämför med ögat som under krävande aktiviteter kan ansträngas och under en promenad i naturen få slappna av och fångas av vad som helst i naturen som lockar.

Har vi ett för tight schema i vardagen där varje minut kräver ett aktivt fokus, eller har vi en chef som nedvärderar våra olika idéer är risken stor att vår kreativitet dödas. En negativ respons tar vår hjärna som ett hot och smalnar av vårt fokus. Studier visar exempelvis hur team löser kluriga uppgifter bättre efter att de fått skratta och slappna av än upplevt rädsla av att bli dömda.

Marc Benioff är en av många framgångsrika företagare som förklarar hur hans  briljanta idéer skapats under en medvetet kreativitetspaus. Han tog en månad off för att slappna av på Hawaii och där med ett vandrande sinne skapades de stora idéerna.

Precis som att en muskel behöver slappna av efter hård ansträngning behöver vårt sinne få slappna av. Att hålla ett skarpt fokus innebär inhibiering av många impulser. Det vill säga att filtrera bort annat som pockar. Detta kräver energi och efter max 4 timmar behöver vi pausa.

Albert Einstein sa en gång: ” Det intuitiva sinnet är en gåva och den rationella sidan är en trogen tjänare”. ”Vi har skapat en kultur som bejakar tjänaren men glömt bort gåvan”.

Kanske ligger det något i detta. Kanske värderas förnuftet mer än den intuitiva spontana känslan? Detta ska jag lägga mig på stranden och fundera över.

Önskar er härliga pauser i sommar för både återhämtning och kreativitet!

IMG_8624

Hälsningar från mitt sommarkontor! /Gabriella

 

 

Kommentarer