Även äldre har ont i själen

Idag är det internationella äldredagen och det ger oss möjlighet att uppmärksamma den skamliga och sorgliga diskriminering som råder för äldre inom ännu ett område.

Den bittra sanningen är att en person över 65 år varje dag tar livet av sig. En person varje dag! Psykisk ohälsa drabbar alla åldrar, men det finns en ogrundad föreställning om att ”problemen” försvinner när man blir pensionär… Det är ytterst få äldre som fått tillgång till psykologisk behandling – trots att man vet att det har bättre effekt hos äldre än hos yngre. Och trots att andelen självmord är högst bland äldre män.

Jag har varit med och undertecknat ett upprop i tidningen Dagens samhälle som ni kan läsa om ni klickar här. Där tar vi bl a upp hur Första hjälpen till psykisk hälsa för äldre både räddar liv och sparar pengar. Vi kräver resurser för fortsatt utbildning av instruktörer i Första hjälpen till psykisk hälsa för äldre. Första hjälpare i alla verksamheter som möter äldre. – Minst en äldrepsykiatrisk specialistfunktion i varje län. Och att 65-års gränsen rivs. Det kan rädda liv!

Alexandra

Kommentarer