Styrketräning mitt i livet.

Kerstin Lindholm
Kerstin Lindholm

Styrketräning är en effektiv metod när du vill påverka och forma din kropp.

Vår kropp är som gjord för motstånds- och konditionsträning. Den svarar med snabba resultat. Utförd på rätt sätt och med rätt vikter är styrketräning en effektiv metod att förebygga sjukdom, stärka immunförsvaret och hålla kroppen fast och formad. Många avskräcks av tanken på att ”gå på gym” och tror att man blir större och får stora muskler. Så är det inte! Det är som med elitidrott. Vi kan ju inte springa lika snabbt som OS-medaljörerna i stafett bara för att vi promenerar eller joggar regelbundet. Bodybuilders är elitidrottare i gymmet. Styrketräning hemma eller på gymmet kan ge dig en mer formad och stark kropp. Konditionsträning förbättrar din uthållighet men motverkar inte förlust av muskelmassa som är en naturlig process i kroppen efter 50. Med hjälp av styrketräning kan du bibehålla både muskelmassa och styrka med åren och träningsformen kan göra underverk för din kropp mitt i livet.

Om du inte har tillgång till ett gym, kan du utföra effektiv styrketräning hemma med hjälp av till exempel hantlar, superring och gummiband. Utöver dina promenader, yoga och pilates, rekommenderar jag dig att också göra styrkeövningar minst två till tre gånger per vecka. Vila en dag emellan. Försök att aktivera alla stora muskelgrupper i kroppen. Med åldern reagerar kroppen med minskad styrka, sämre rörlighet och tappar även muskelmassa. Motverka detta med styrketräning.

Så här påverkar styrketräning ålderprocessen:

* Den ökar din ämnesomsättning och förbränning.

* Den formar din kropp.

* Den minskar risken för benskörhet.

* Den förebygger och minskar risken för ryggskador.

* Den motverkar och återbygger minskad benmassa och styrka.

* Den ökar din rörlighet.

* Träningen minskar ofta ryggproblem och smärta i nedre delen av ryggen.

* Du får bättre tarmfunktion, vilket minskar risken för tarmrelaterad sjukdom

* Du får ökat välbefinnande, bättre självkänsla, minskad oro eller depression.

* Träningen kan motverka högt blodtryck.

* Den motverkar minskad längd som resultat av att kroppen sjunker ihop.

Många över 50 upplever att de befinner sig i en tid av reflektion och förändring. För många handlar det om att bibehålla den hälsa och styrka som så länge känts naturlig och självklar. Många är fast i ansvar och prioriterar att ta hand om alla andra, sina barn och föräldrar, före sig själva. Egen tid är en lyxvara. Men när man börjar uppmärksamma olika förändringar i kroppen startar ofta en tankeprocess som leder till förändring. Förhoppningsvis sker det naturligt men ibland kommer förändringen akut i samband med sjukdom eller olycksfall. Förr eller senare får vi alla ett ”wake-up call” då vi måste prioritera vår egen hälsa. Utan god hälsa rubbas balansen i vårt liv, så vi måste göra vad vi kan, när vi kan, medan vi kan, för att förebygga och skydda vår självständighet.

Vi måste inse vikten av vår hälsomässiga självständighet och vad som händer när vi inte kan ta hand om oss själva. För många blir skador och sjukdomar en vardag. Men oavsett grundkondition, om man är frisk eller inte, så kan vi påverka vår hälsa, vår läkning, vår kraft och vår energi i en positiv riktning. Vår kropp är gjord för förändring. Låt det vara till det bättre. Gör det för din egen skull och för alla som du älskar. Styrketräning är erkänt en av de mest effektiva träningsmetoder som finns och som på många sätt kan hålla dig stark och frisk. Både yoga och pilates bygger upp styrka.

Komplettera din träning med styrketräning, antingen på ett gym eller hemma.

Kommentarer