Företag som skapar BDD

Den australienske forskaren Steve Biddulph pekar på att unga tjejer i dag har förlorat så mycket om fyra år av sin barndom. Det som vi konfronterades med som 14-åringar, möter de redan i 10-årsåldern. Steve är aktuell med en ny bok, Raising Girls, som kritiserar de kommersiella och sexuella budskapen som flickor ständigt utsätts för. Han har mött de här företagen och för SvD berättar han:
–  Jag har själv pratat med marknadsförare som berättat att man riktat in sig på 9-åriga flickor eftersom man i den åldern är extra mån om att passa in och ännu mer osäker på sin identitet än tonåringar. Genom att utnyttja den här naturliga sårbarheten kan man sälja en rad produkter som barn verkligen inte behöver: smink, trendiga kläder, lightprodukter…

Ett märke som har precis den här strategin är Victoria’s Secret. Varje år har de en stor och påkostad modevisning där modellerna för det första har kroppar som barn, och för det andra klär sig väldigt barnsligt – alltså i färgen och former som attraherar barns ögon. Det  är givetvis ingen tillfällighet att de ser ut som levande Barbiedockor – det är en utstuderad (och genomrutten) strategi.
Den här modevisningen syns överallt i media –på tv3 på julafton. Det är alltså väldigt lätt för barnen att se den. Victoria’s Secret strategi är  att fånga in barnen tidigt, flera år innan de ens behöver köpa bh:ar genom att sälja ”oskyldiga” produkter som hudkrämer och annat smått och gott. Så när de sedan behöver bh:ar dras de undermedvetet mot dem. Flera föräldrar som jag har pratat med berättar hur besatta deras unga flickor är av de här hudkrämerna. Det är skrivna högst upp på önskelistan.

Victoria Secret har dessutom öppnat butiker på flera ställen i Sverige, och planerar att öppna så många som 10 butiker till inom de närmsta åren. Butikerna säljer inte BH:ar, utan fokuserar framför allt på lotions och annat smått som ska locka den yngre målgruppen. Stora bilder på de här levande Barbiedockorna pryder butikernas ingångar och gör det oundvikligt för att förbipasserande att se åt andra hållet. Det går alltså inte att INTE jämföra sig med dem. Vi är inte mer än människor, våra hjärnor är stenåldershjärnor. DET GÅR HELT ENKELT INTE ATT UNDVIKA KROPPARNA SOM SKAPAR HJÄRNSPÖKEN.541a7af8b995c

Det talas allt mer om något som heter BDD – och det är bra. Senast på Aktuellt den 23.e december var det ett långt inslag om sjukdomen. Men som vanligt är fokus helt missriktad. Sjukdomen beskrivs som någon som drabbar enskilda individer (ofta tjejer). Tjejerna framställs som svaga och självupptagna och märkliga. För hur kan man annars sitta och stirra på sin egen spegelbild i timmar? Och hur kan man annars tycka att man är så ful fast man ser normal ut? När experter talar om metoder att bli frisk från BDD, är det alltid KBT som föreslås. Tjejerna ska själva hantera det här problemet. Det är ju deras fel och deras beskymmer… Jag tycker det är så märkligt att inte analysen aldrig sträcker sig längre. Det sägs att 200 000 svenskar lider av BDD i olika grader, 200 000 (!).

När ska fokus hamna rätt? När små flickor som borde inbilla sig att det finns monster under sängen eller enhörningar utanför fönstret, inbillar sig att de är fula, feta och inte duger som de är, är något i samhället väldigt fel. Kroppsfixeringen och det snedvridna skönhetsidealet kryper allt längre ner i åldrarna och det finns flera orsaker till den sorgliga utvecklingen. Men en solklar bov i dramat är företagen. Deras strategier och kampanjer för att locka unga tjejer till att köpa deras produkter har bidragit till att skapa en hel generation unga tjejer som är BDD:are. Den kollektiva BDD:n suger ut och dödar tankar som barn borde ha och ersätter dem med kroppsnojjor och vanföreställningar. I stället för att tänka att Pippi har roliga strumpor eller stora skor, tänker barn att Pippi har snygga och smala ben. Pippi har nämligen ben som coola tjejerna i H&M-reklamen har.

 

Är det inte dags att vi flyttar fokus från individerna och börjar fundera ut hur vi kan stoppa företagen från att orsaka unga tjejers lidande? Ska pengar få bestämma allt? Eller ska vi sätta människors välmående före? Varför ska unga tjejerna få bära ansvaret, skulden och alla dessa timmar i kbt-behandling när det är aktörer som Victoria Secret som är dem som skapat problemet? Det är väl företagen om ska behandlas? Inte tjejerna.

Kommentarer