2014 – ett roligt år att vara kvinna!

Här är min lilla lista över saker som jag tycker har påverkat oss kvinnor extra mycket under 2014. Som du kommer att märka är listan himla positiv – och det är den för att jag tycker det har varit ett roligt år för oss kvinnor. Att vara för jämställdhet och för kvinnors lika värde har nog aldrig (under min livsstid) varit så roligt som i år.

 

2014 var året då… inspirerande tal hölls i USA. Mellan januari och mars, under den amerikanska ”award-säsongen” trillade det ena inspirerande talet in efter det andra. Och vilka håller tal bättre än amerikanerna? Lupida Nyong som bland annat talade om att vara en förebild för ung och svarta kvinnor i underhållningsbranschen, Ellen Page kom ut som lesbisk, Cate Blanchett talade om “those in the industry still foolishly clinging to the idea that female films with women at the centre are niche experiences”. Och i ett tal inför the National Board of Review i New York hyllade Meryl Streep sin kollega Emma Thompson som ”a man-eating feminist, like I am”. Men även här i Norden hölls ett inspirerande tal av Malala när hon tog emot sitt fredspris i Oslo. Och vi får givetvis inte heller glömma engelska Emma Watson som i egenskap av UN Woman Goodwill ambassadör gav ett tal där hon bjöd in män att ”take up the mantle” och vara med i att få ett slut på ojämställdheten mellan män och kvinnor. Rusell Crowe, Benedict Cumberbatch (har han världens coolaste namn?!) och Ian McKellen var snabba med att säga att de stödjer Emma.

 

På tal om män. 2014 var året då… vi slutade att bara sitta på våra rumpor och klaga på ”vita kränkta män” (Har du någonsin träffat en vit kränkt man, eller har du bara träffat dem i andras texter?) och i stället började problematisera mansrollen. Visst, mycket svårare än att bara skrika ”kränkt man” så fort en man öppnar sin mun, men ack så mycket mer effektivt! För det är ju inte bara kvinnan som missgynnas när vi inte lever i en jämställd värld. Även de allra flesta män trivs inte med förväntningarna som ställs på dem. Och framför allt är det många män som upplever att de aldrig duger, oavsett hur de gör. För vi kvinnor ger dem dubbla budskap. Drömkillen ska vara manlig och macho, men samtidigt mjuk, han ska tjäna pengar men ska också ge en del av sin lön till kvinnor. Han ska gilla att laga mat, men inte stanna för länge vid spisen – det är viktigt med driv! Puh. Jag hoppas att 2015 blir ett år då vi ytterligare fortsätter att titta på kvinnorollen och mansrollen och vad vi lägger för värderingar i dem. Med bland annat organisationer som Fatta man. Mer normkritik åt folket!

På tal om män – igen! 2014 var året då… Vi tröttnade på män som beter sig som svin. Raggningsgurun från helvetet och Bill Cosby var två män som äntligen besegrades. Även instagramkungen Dan fick sig en känga – av moi.
På tal om normkritik. 2014 var året då… ord som rasifierad, normer och hen gick från att vara något ”en” bläddrar fram i kurslitteraturen på genusvetenskapen, till att bli något vi blandar in i snacket vid middagsbordet. Till och med sommarens hit Vara din soldat innehåller en fras om normer – på ett helt naturligt sätt har även kidzen börjat tugga normkritik.

På tal om sång. 2014 var året då… jämställdhet, feminism och kvinnokamp också blev roligt! I Sverige skrattade vi åt sketcherna i Full Patte, vem kan glömma frasen ”Vill du känna hur det är att vara en tampong för en natt?”. Vi fick också njuta av en säsong till av Girls och även Lenas bok om vad hon lärt sig i livet – så här långt. Andra bra böcker jag läst i är Johanne Hildebrandts bok om den starka vikingen Sigrid, Amy Pohlers debutbok, Liv Strömqvist och Sätt Straffen, Charlotte! Om fotbollsstjärnan Charlotte Rohlin skriven av Jennifer Wegerup (första fotbollsboken som skildrar en tjej!).

2014 var också året då… Frozen (en film som inte ställer upp på gamla stereotyper och som dessutom har en kvinnlig producent) blev den mest framgångsrika Disneyfilmen – någonsin.
På tal om att problematisera mansrollen. 2014 var året då... även feminismen fick en revision i form av Belinda Olssons serie som gick på svt. Vi var nog många som trodde, när vi satte oss ner i soffan och knäppte upp byxorna och tryckte ner handen i chipsskålen, att vi skulle få se en hyllning till den svenska feminismen. Belinda som inspirerat så många med sin bok Fittstim kan väl inte ha något kritiskt att säga? Men tji fick vi. Och oj va mycket skäll hon fick, och oj vilken debatt det satte igång. Modigt Belinda! Jag själv, om jag får väva in mig själv lite, har också kritiserat den svenska feminismen i år. Efter valet skrev jag den här texten. 

 

På tal om val. 2014 var året då… Fi kom in i Europaparlamentet och nästan kom in i Riksdagen. Vem hade trott att det skulle hända för knappt två år sedan när Gudrun stod och brände 100 000 kronor på Donners plats i Visby? I år har vi också fått en kvinnlig moderat ledare i Anna Kindberg Batra vilket betyder att vi kanske får Sveriges första kvinnliga statsminister 2018. Och när vi ändå är inne på moderaterna, så var moderaterna det enda partiet i riksdagen tillsammans med KD och SD som envist höll fast vid att vi inte ska lägga till en samtyckesreglering. Alla andra partier (och de flesta av väljarna känns det som) kändes i år positiva till samtycke eftersom det förhoppningsvis skulle leda till att fler fälls för sexuella övergrepp. Det skulle vara svårare att skylla på att man inte ”fattat” för fokus skulle hamnar på förövaren (har du försäkrat dig om att offret inte ville?) istället för offret (varför skrek du inte tillräckligt högt/varför sprang du inte därifrån/du brukade ju gilla hårt sex). Professor Madeleine Leijonhufvud har jobbat med den här frågan länge, men det var i år vi vanligt folk också började fatta vad samtycke betyder.

 

På tal om kvinnor med makt. 2014 var året då… Svenska Akademiens ständige sekreteraren Peter Englund lämnade över stafettpinnen till litteraturprofessorn Sara Danius. Äntligen! En annan maktposition som en kvinna fick ta 2014 var rollen som rabbin i Stockholms stora Synagoga. Från och med årsskiftet kommer Ute Steyer bära titeln ”Sveriges första kvinnliga rabbin”.

 

På tal om kvinnor med makt 2. 2014 var året då… Även yngre kvinnor fick ta makt. Vanligtvis brukar det ju vara så att unga kvinnor, som är snygga, får synas. Och så om de också råkar ha lite att säga så är det ju en bonus. Men i år fick unga kvinnor som Annie Lööf visa att hjärnan ska vara i fokus. Hon var den partiledaren som gjorde absolut bäst ifrån sig (tycker jag) och de som tidigare klagat på att ”en ung tjej som Annie” inte kan leda ett parti – fick se sig övertalade. Vi fick också Sveriges yngsta minister i Aida Hadzialic. Och återigen Malala som med sina 17 år är den yngsta fredspristagaren någonsin.

 

2014 var året då… Sjukdomar och bekymmer som kvinnor bara ”ska leva med” började problematiseras. Endometrios till exempel. Något som så många kvinnor lever med, men i det tysta, för de fått höra av experter att det bara är sånt kvinnor måste leva med. Hade lika många män lidit av något lika smärtsamt i sina pillesnoppar, tror ni inte att mer forskning om pillesnoppåkomman gjorts då?  Även många började i år att problematisera alla hormoner som vi kvinnor får genom p-piller och p-stavar och allt vad som finns på marknaden. Vad gör det med vårt välbefinnande att få så mycket hormoner i kroppen, speciellt under tonårstiden när kroppen redan är proppad med egna hormoner som studsar fram och tillbaka, upp och ned. 2014 fick också menskoppen sig ett uppsving, för vilka kemikalier innehåller egentligen tamponger? Jag är glad över att vara ambassadör för 2,6 miljonerklubben som kämpar med att förändra just detta. Alltså, göra den medicinska forskningen och vården jämställd. För endometrios, p-piller och menskoppar är tyvärr bara toppen av ett isberg.

 

Till sist var 2014 året då… vi tog upp kampen i sociala medier och på nätet. Varför kan inte en tjejs bröstvårtor få synas på instagram? De ser ju exakt likadana ut som mäns bröstvårtor! Free the nipple! Tyckte bland andra Chelsea Handler, Miley Cyrus och Lola Kirke. Ja, Lola Kirke medverkade i en film som handlade bara om detta. Men det har inte bara bråkats om just bröstvårtan, utan om hela kvinnokroppen. När Jennifer Lawrence och anda kända kvinnors nakenbilder blev hackade tog Jennifer upp fajten, och precis som hon gör i The Hunger krossade hon sitt motstånd.244851F000000578-2888122-image-a-23_1419654521645

 

Kommentarer