Förbjud sjukt smala modeller

Nu vid årskiftet blev Israel världens första land att lagstifta bort anorektiskt smala modeller. Lagen förbjuder företag och andra aktörer från att använda modeller med ett BMI under 18,5. Den nya lagen kräver också att annonsörer tydligt skriver ut om fotografier manipulerats för att visa modellen smalare än hon egentligen är – därför har lagen fått smeknamnet ”The Photoshop law”. Är det här ett nödvändigt steg? Ja. Bör Sverige göra Israel sällskap? Ja, absolut.

bild från prettyblog

För de senaste åren har flera tunga rapporter, bland annat från BRIS och Skandia, visat att unga tjejer mår allt sämre. Många, många tjejer går igenom tonåren med ett missnöje över sina egna kroppar och bantar för att de tror att det blir bättre då. Missnöjet har också krupit ner i åldrarna. Enligt föreningen Frisk & Fri vill var femte sjuåring bli smalare.
”Det är inte ovanligt att anhöriga till nioåringar hör av sig”, säger Hanna Kihlander som är pressansvarig på föreningen till svt.se

Den största boven i dramat är modeindustrin med klädjättar som H&M, Victoria’s Secret och Gina Tricot i spetsen. På grund av deras fixering vid sjuka ideal och romantisering av extremt smala kroppar så skapar de en felaktig kroppsuppfattning hos unga tjejer. Så konsekvensen av modeföretagens vårdslösa agerande är alltså att fenomenet bantning har krupit långt ner i åldrarna. Bantning i sin tur är den främsta orsaken till att utveckla ätstörningar, i princip alla som har en ätstörning fick den i samband med att de började banta. I dag beräknar man att 130 000 svenskar lider av en ätstörning. Bantning i så ung ålder kan också skapa en dålig uppfattning om kroppens egna hungersignaler som senare i livet orsakar ”jojo-bantning” och övervikt.

Därför behöver vi en lagstiftning likt den som nu från och med den 1 januari införs i Israel. En lagstiftning är nödvändig för att det helt enkelt inte kan vara lagligt för aktörer att uppmuntra minderåriga till bantning. En lagstiftning är nödvändig för att vi sägs leva i ett land som värderar kvinnor och män lika högt, ett land som sägs vilja skydda och värna om barn och verka för mångfald.

En lagstiftning likt Israels skulle innebära att vi kan närma oss en modeindustri som visar alla slags vackra kvinnor – kurviga, slanka, små rumpor, stora rumpor, små bröst, mellanstora bröst. Och tack vare detta skulle vi då kunna få en framtid där kvinnor varken behöver dö i anorexi eller ställa sig i kö för en bypass-operation. Det är hög tid att vi slutar se det här som ett ”tonårsproblem” som tjejerna själva får hantera, och i stället tar ett vuxenansvar.

 

FAKTA:
Israel är det första landet att förbjuda sjukligt smala modeller, BMI under 18,5. Men redan har Milano Fashion Week, Vouge och The Council of fashion Designers of America tagit steget.

Kommentarer