Kvinnor och Lars Vilks

Varje år mördas 17 kvinnor i Sverige av män som de har en nära relation till. Eftersom det är så farligt att vara tillsammans eller göra slut med våldsamma män borde det väl finnas skydd för kvinnor som känner att deras liv är i fara? Jag menar, vi skyddas ju så bra mot andra faror i samhället. Som trafiken. Vägar saltas och byggs om, och det läggs dessutom 100-150 statliga miljoner om året för att forska om trafiksäkerhet. Eller som cancer. Får du cancer blir du behandlad av medicinsk personal som gör allt i sin makt för att du ska överleva. Dessutom finns det ju män som skyddas jättebra när de befinner sig i våldsutsatta situationer – liknande de 17 kvinnornas. Som konstnären Lars Vilks till exempel. Sedan den uppmärksammade rondellhunden för snart åtta år sedan har han ständigt livvaktsskydd till en kostnad av minst sex miljoner kronor om året. Enligt polisen finns ingen bortre gräns för hur länge Lars ska skyddas och för hur många miljoner till. ”Är en individ i behov av skydd, ska vi skydda individen”, säger Skånepolisen till Helsingborgs Dagblad. Jag håller med.

sn_v_ram_353932w

Men som journalist pratar jag med många kvinnor som känner sig tvingade att stanna kvar i farliga relationer. De berättar i förtvivlan att de inte vågar lämna, för de vet att skyddet som erbjuds när de tagit det stora klivet ut genom dörren inte räcker. Situationen ser nämligen ut så att de kanske inte ens får plats på ett tillfälligt skyddat boende. Och kontaktförbudet som åklagare sedan kan utfärda mot männen är i princip bara ”pappersformalia”. Det finns i och för sig möjlighet att en våldsam man tvingas bära en fotboja, så polisen kan se om han närmar sig. Men bara en enda man har hittills fått en fotboja sedan han brutit mot ett utfärdat kontaktförbud.

För kvinnor i Örebro finns en annan lösning. Där skulle de eventuellt kunna få en specialutbildad ”trygghetshund”. Men en hund kan ju mannen bara slänga en köttbit till eller slå ner, tänker du kanske nu? Och jo, så är det. Men tanken polisen har är att hunden i vart fall ska kunna köpa kvinnan lite tid. Medan hunden skäller/blir nerslagen/äter kött kan kvinnan springa och på så sätt få några meters försprång.

Cute-Dog-dogs-33093080-1280-800

Jag finner allt det här så märkligt. Att vissa personers säkerhet – som Lars Vilks – är så viktig att den får kosta vad den kosta vill. Medan andras säkerhet helst inte ska kosta något alls. Det här tycker jag, men det tycker faktiskt också FN. I en ny rapport gav de Sverige svidande kritik för att vi inte ger kvinnor som lever under våldsamma förhållanden bättre skydd. Så låt oss hoppas att Lars Vilks och våldsutsatta kvinnor får något annat än hundar gemensamt i framtiden. Ett tryggare liv.

Kommentarer