Emmabodafestivalen bokar MR Cool

Festivalsommaren är snart här. Ja, jag vet. Vi har knappt hunnit smälta påskmaten så varför tjata om sommaren redan? Men för dem som planerar att besöka en festival i år börjar faktiskt förberedelserna redan nu. Biljetterna är dyra, semesterveckorna begränsade och vilken festival ska polarna till? Ja, många är i skrivande stund mitt uppe i att välja var på Sverigekartan de ska trycka ner sin röda nål. Blir det Skellefteås Trästocksfestivalen? Eller kanske Bråvalla i Norrköping? Way out West? Själv har jag gjort mitt val: det blir inte Emmabodafestivalen.
Förra året blev Emmabodafestivalen den minst jämställda festivalen i Sverige efter Sweden Rock. Av alla artister som uppträdde på Emmaboda var endast 7 procent kvinnor enligt siffror från organisationen Jämställdfestival. Nu har de flesta bokningarna för sommaren 2015 släppts och jag har räknat ut att Emmaboda faktiskt kommer bli ännu mindre jämställt i år. Av de 47 artister som presenterats på hemsidan är endast 3 kvinnor – det blir alltså 6 procent!

En av de bokade artisterna är en man som heter Anton Magnusson. Hans artistnamn är Mr Cool. För er som inte är bekanta med Mr Cools verk kommer här ett smakprov.

”Det var bara en tidsfråga innan jag skulle börja slå dig. Du förtjänade varenda slag tusenfalt. Jag hatar dig din jävla hora, jag ska kniva dig. Slänga din döda kropp över mig så du kan rida mig, spruta i din döda fitta, köra bladet i din röv och vricka så du börjar blöda din fitta /…/ Ska köra in sågen i underlivet på dig, under tiden ska jag skära upp din röv och stoppa in en hundring i den. Klippa av dina blygdläppar. Göra dig med barn och tvinga dig att göra abort och sen äta fostret.”

Och här kommer ett annat smakprov.

”Jag har en dotter hon är typ nästan elva, och skön och knulla ni kan testa själva,
Jag brukar runka och spruta henne i munnen, och fista henne jag kör typ först upp tummen i fittan på henne sen resten av näven och spottar och slår henne i ansiktet även
om hon gråter sen låter jag henne suga av mig och sen efteråt så brukar hon få en tjuga av mig”.

Utdragen är inte unika, jag hade fått fram samma karaktär på textraderna från samtliga låtar som jag hittat. De handlar uteslutande om hur han våldtar, slår och mördar kvinnor och barn. Så inte nog med att Emmabodafestivalen struntar i att boka kvinnliga artister, bokar de också artister som fullkomligt kränker oss kvinnor.

Om Anton Magnusson hade sagt de här orden direkt till mig skulle jag kunna anmäla honom för sexuella trakasserier och mordhot. Men nu, bara för att han står på en scen med en mikrofon i sin hand, betraktas det plötsligt som ”underhållning”.

 

Nej, det är faktiskt inte okej, Emmabodafestivalen. Jag kan inte göra annat än ta mig för pannan och förundras över hur fel och ofräsch Emmabodafestivalen känns, och vilket misstag arrangörerna begår när de vägrar att följa med i tiden och inse att jämställhet är något allmänheten efterfrågar. Det är totalt omdömeslöst.  Så Grattis Emmaboda! Ni har precis kammat hem priset som årets mest tondöva musikfestival.

PS.
Många andra är också upprörda över detta och det har skapats både grupp på facebook och en namninsamling till DO.

Kommentarer