Jag sitter på ett av mina favoritcaféer, full av inspiration efter intressant läsning i Business Insider.
I artikeln “Science Says Lsting Relationships Come Down To 2 Basic Traits” förklarar psykologen Gottman om sin studie där han studerat egenskaper som får relationer att hålla. Han har studerat tusentals par och med elektroder kunnat mäta arousalnivån vid olika lägen. Bland annat lät han olika individer prata om sina relationer samtidigt som mätningar gjordes av blodflöde, hjärtrytm och svettutsöndring. Vid efteranalys av all data kunde Gottman konstatera att individer i lyckliga relationer hade låg arouralnivå vid samtal om sin partner. De kände sig lugna och harmoniska när de talade om sin man eller fru. Tvärtom hade individer i destruktiva relationer en hög arousalnivå. Gottman blev intresserad och dök djupare in i frågan. Han studerade subtila beteenden som gjorde skillnad och hittade framgångsnycklarna “snällhet” och “generositet” samt de nedbrytande faktorerna “kritik” och “fientlighet”.
Detta kan låta självklart eller som rent flum, men är man intresserad av neuropsykologi är varje nyans av beteendet mycket intressant. En person som är inställd på att skanna av fel i sin omgivning får lätt en ifrågasättande attityd och minsta blick kan få omgivningen att få en förhöjd hotrespons och därmed förhöjd arousalnivå.
Då jag bland annat arbetar inom företagshälsovården kan jag inte låta bli att även tänka på relationen chef – anställd. Jag tänker på alla de individer jag träffat som faktiskt är sjukskrivna på grund av dålig kemi (hög arousalnivå) under längre tid. Att under lång tid gå med en klump i magen, att vara rädd att bli ifrågasatt eller få en vass kommentar kan på sikt leda till utsöndring av stresshormoner som adrenalin och kortisol som i sin tur kan leda till infektionskänslighet och utmattning. Givetvis kan det även vara tolkningen som ibland är felvriden och den anställde tolkar kommentarer och blickar som hotfulla fast chefen ej alls har någon ond avsikt. Det är komplext och allt annat än svart eller vitt, men för det inte oväsentligt! Det tål att tänkas på hur vi får vår omgivning att må såväl fysiskt och psykiskt.
Låt oss göra så gott vi kan! /Gabriella
Att säga: